Ghost Shark (Акулата призрак) и Manta Ray (Скатът манта) защитават подводното царство. Звучи като сюжет за бъдещ филм на Marvel, но всъщност това е бъдещето на тихоокеанската военноморска отбрана. Това са имената на прототипи на безпилотни подводни апарати - UUV - представени наскоро съответно от Австралия и Съединените щати.

Експертите твърдят, че този тип апарати биха могли да представляват бъдещето на подводната война, показвайки способността да се упражнява сила, като същевременно се свежда до минимум опасността за човешкия живот.

Използването на безпилотни летателни апарати във въздушните войни стана нещо обичайно. САЩ ги наложиха широко по време на конфликтите в Ирак и Афганистан, започнали през 90-те години на миналия век, а по-новите, по-евтини дронове се превърнаха в ключови части от военното оборудване и за двете страни при нахлуването на Русия в Украйна. Киев също така използва безпилотни апарати, движещи се по морската повърхност, които вече нанесоха тежки загуби на много по-големите и по-скъпи кораби на руския Черноморски флот.

Въздушните и надводните морски дронове могат да бъдат контролирани с помощта на сателити, светлинни и радиовълни. Но технологията не може да функционира по този начин в океанските дълбини. В проучване от 2023 г., публикувано в швейцарското списание Sensors, се посочва, че подводните комуникации изискват повече енергия, но все още се наблюдава значителна липса на данни за променливи величини като температура на водата, соленост и дълбочина.

Засега създателите на новото поколение военни безпилотни апарати не казват как ще преодолеят проблемите с комуникациите. Но когато Австралия представя Ghost Shark миналия месец, тя нарича прототипите „най-напредналите подводни автономни превозни средства в света“.

„Ghost Shark ще осигури на ВМС незабележима автономна подводна бойна техника с голям обсег, която може да извършва постоянни разузнавателни, наблюдателни и ударни действия", се казва в изявление на австралийското министерство на отбраната, цитирано от CNN, в което се добавя, че се очаква първите серийни модели да бъдат доставени до края на следващата година.

Австралийски официални лица и представители на производителя Anduril Australia коментират, че не могат да споделят никакви спецификации на Ghost Shark, тъй като са класифицирани. Те обаче изтъкват бързината, с която подводният апарат е преминал от идеята до изпитанията, тъй като програмата е започнала само преди две години.

„Да изпреварим графика и бюджета е нещо нечувано“, посочва пред репортери Шейн Арнот, старши вицепрезидент на Anduril по инженерните въпроси.

„Доставянето на първия прототип на Ghost Shark предсрочно поставя нов стандарт за развитие на способности със скоростта на нуждите“, категоричен е и главният учен по отбраната на Австралия Таня Монро.

Ема Солсбъри, сътрудник в британския мозъчен тръст Council on Geostrategy, пък добавя, че Ghost Shark много прилича на разработвания в САЩ изключително голям UUV Orca.

„Предполагам, че всички те са предназначени за приблизително сходни мисии - постоянно разузнаване, наблюдение и нанасяне на удари, особено в областта на борбата с подводници“, казва Солсбъри.

Военноморските сили на САЩ наричат построения от Boeing UUV Orca „авангардна, автономна, безпилотна дизел-електрическа подводница с модулна секция за полезен товар за изпълнение на разнообразни мисии“ в съобщение за пресата през декември относно доставката на първата тестова платформа, която все още е ранен прототип. Наличието на модулен полезен товар означава, че на теория Orca може да носи различни разновидности оръжия в зависимост от задачата или да бъде оборудвана със специализирано оборудване за разузнаване и събиране на разузнавателна информация. В съобщението се казва, че Пентагонът ще придобие още пет такива безпилотни подводни апарата, без да се посочва график. Но американската Orca е в процес на разработка повече от десетилетие, което рязко контрастира със скоростта, с която Австралия е разработила своят дрон Ghost Shark.

Крис Брос, главен стратегически директор на Anduril, акцентира, че компанията и Австралия са в „процес на доказване“, че „този вид способности могат да бъдат изградени много по-бързо, много по-евтино и много по-интелигентно“. От Anduril Australia коментират също така, че изцяло местно разработеният Ghost Shark ще бъде предоставен за износ, след като се присъедини към австралийския военноморски флот.

Изпитания на Manta Ray

Междувременно, на другия край на Тихия океан, Orca не е единственото UUV, разработвано в САЩ. Най-новият американски подводен дрон е Manta Ray на Northrop Grumman, чийто прототип е тестван край Южна Калифорния през февруари и март.

Агенцията за перспективни изследвания в областта на отбраната (DARPA), подразделение на Пентагона, отговарящо за разработването на нови технологии, твърди, че силата на Manta Ray е в неговата модулност и възможността за смяна на полезния товар в зависимост от мисията. Според Northrop Grumman той може да се разглоби и да се побере в пет стандартни транспортни контейнера, да се премести до мястото, където ще бъде разположен, и да се сглоби отново там. Прототипът е построен в Мериленд и след това е сглобен на калифорнийския бряг.

„Комбинацията от модулно транспортиране през цялата страна, сглобяване на място и последващо разгръщане демонстрира първата по рода си способност за изключително голям UUV“, казва Кайл Уорнър, който ръководи програмата Manta Ray в DARPA. Той също така отбелязва, че модулният метод на транспортиране означава, че Manta Ray може да пести вътрешна енергия за мисията си, вместо да я използва за придвижване до мястото на разполагане.

Подобно на Orca, Manta Ray не е създаден толкова бързо, колкото Ghost Shark. Нейната програма започва през 2020 г., като от DARPA все още се въздържат да дават краен срок за присъединяването му към американския флот.

„DARPA си сътрудничи с Военноморските сили на САЩ относно следващите стъпки за тестване и преход към тази технология“, се казва в съобщение на агенцията от началото на годината.

Междувременно Китай, който американските военни посочват като „нарастваща заплаха“ в Тихия океан, също постига напредък в областта на безпилотните подводни апарати, посочва Солсбъри.

„Макар че подробностите са оскъдни, както при повечето китайски военни технологии, те ги разработват от поне 15 години и вероятно вече имат нещо подобно на Orca, но с торпеда, във фаза на тестване“, казва тя.

Експертът по подводници Х. И. Сътън пък разказва на своя уебсайт Covert Shores, че според анализ на разузнавателни данни от публични източници се смята, че Пекин разработва поне шест изключително големи UUV.

Освен Австралия, САЩ и Китай, други държави, които работят по UUV, са Канада, Франция, Индия, Иран, Израел, Северна Корея, Норвегия, Русия, Южна Корея, Украйна и Обединеното кралство, твърди Сътън.