Глобалните икономически перспективи ще имат ключово значение за пазарните очаквания, касаещи политиките на централните банки за движението на лихвените проценти през септември.

Миналата седмица европейските пазари продължиха възхода си към нови върхове.

Тази седмица инвеститорите ще проучат внимателно ключови показатели като окончателния вариант на данните за брутния вътрешен продукт (БВП) и изменението на заетостта през второто тримесечие в еврозоната, данните за заплатите в неселскостопанския сектор в САЩ и решението на Банката на Канада за лихвените проценти, отбелязва Euronews.

Европа

Тази седмица се очаква да бъде сравнително спокойна на икономическия фронт за еврозоната.

Очакват се окончателнтие данни за индекса в сферата на производството и услугите за август, ръста на БВП за второто тримесечие и промените в заетостта в региона.

В предходните две оценки икономиката нарасна с 0,3% през второто тримесечие, запазвайки същия темп като през първото, което показва стабилно възстановяване през първата половина на годината след две последователни тримесечия на стагнация през втората половина на 2023 г.

Икономическият растеж беше особено видим в държави като Франция, Италия, Испания и Белгия. Германия, най-голямата икономика в блока, неочаквано се сви с 0,1% през второто тримесечие поради продължаващите ограничения в индустриалния сектор.

Предстои Германия да оповести и данните си за промишленото производство за юли, като очакванията са, че фабричната активност в страната може да е отбелязала допълнителен спад спрямо предходния месец.

Окончателният вариант на БВП се очаква да потвърди растежа на еврозоната на ниво от 0,3%.

Предварителните данни показват, че броят на заетите лица в еврозоната се е увеличил с 0,2% през второто тримесечие, което е спад спрямо ръста от 0,3% през първото тримесечие.

Макар че темпът на растеж остава относително стабилен през последните няколко тримесечия, възстановяването на пазара на труда показва признаци на стабилност след рязкото нарастване в периода след пандемията през 2022 г. и началото на 2023 г.

Окончателните данни вероятно ще се изравнят с първоначалната оценка.

Швейцария ще публикува месечните си данни за инфлацията през август и БВП за второто тримесечие. През юли потребителските цени се понижиха с 0,2% на месечна база, отбелязвайки първия спад от осем месеца насам, а годишната инфлация остана на равнище 1,3%.

Швейцарската национална банка осъществи две понижения на лихвените проценти през тази година, с което понижи лихвения процент до 1,25%, изпреварвайки други големи централни банки в отговор на охлаждащата се инфлация.

Икономическият растеж на Швейцария също показва признаци на ускоряване, като през първото тримесечие годишното увеличение е 0,6%. Консенсусните прогнози сочат, че през второто тримесечие икономиката ще продължи да нараства със стабилен темп от 0,6%.

Очаква се през август инфлацията да се повиши с 0,1% спрямо юли, което може да насърчи Швейцарската банка да продължи да намалява лихвените проценти.

САЩ

Предстоящото публикуване на данните за заплатите в неселскостопанския сектор за август ще бъде от решаващо значение за пазарните нагласи.

Пазарът на труда е един от ключовите показатели, които Федералният резерв следи отблизо при вземането на решения относно лихвените проценти. Неотдавнашната тенденция към намаляване на заетостта и охлаждане на инфлацията значително засилва вероятността за намаляване на лихвените проценти през септември.

През юли американската икономика добави 114 000 нови работни места, което беше много по-малко от очакваното, а равнището на безработица се повиши до 4,3%, което е най-високото равнище от октомври 2021 г.

Освен това растежът на заплатите също се забави повече от очакваното. За август се очаква САЩ да създадат 163 000 нови работни места, а нивото на безработица леко да се понижи до 4,2%.

В допълнение към данните за работните места САЩ ще публикуват и своите индекси на мениджърите по поръчките (PMI) в сферата на производството и услугите ISM, които измерват бизнес активността в тези сектори.

През юли PMI индексът в промишлеността се сви за четвърти н месец, тъй като високите лихвени проценти намалиха търсенето, а консенсусът сочи, че това свиване може да продължи и през август.

Същевременно секторът на услугите се върна към експанзия през юли, след като се сви предходния месец.

Канада

Тази седмица Bank of Canada ще вземе решение за лихвените проценти. След като от юни тя започна да намалява лихвените проценти, се очаква да продължи тази тенденция.

Годишната инфлация се охлади до 2,5% през юли, отбелязвайки най-бавния темп от март 2021 г. насам. Облекчаването на потребителските цени вероятно ще затвърди ангажимента на банката за по-нататъшно намаляване на лихвените проценти през тази година.

В допълнение към решението за лихвените проценти Канада ще публикува данните си за заетостта за юли, които ще дадат представа за условията на пазара на труда.

Равнището на безработица се повиши до 6,4%, което е най-високото равнище от февруари 2022 г., след два месеца на отрицателен прираст на заетостта през юни и юли. Това нарастване на безработицата може да окаже допълнително влияние върху подхода към паричната политика.

Азиатско-тихоокеански регион

В центъра на вниманието ще бъде БВП на Австралия за второто тримесечие.

През първото икономиката на страната нарасна с едва 0,1%, тъй като нарастващите разходи за живот и високите нива на задлъжнялост на домакинствата натежаха върху потребителските разходи.

Въпреки това инфлацията остава над целевата стойност на националната банка на Австралия, което вероятно ще я накара да запази позицията си за „по-високи за по-дълго време“ лихвени проценти. Консенсусът предполага, че икономическият растеж леко ще се подобри до 0,2% през второто тримесечие.