Частният сектор в еврозоната отбелязва по-силен от очакваното растеж през август, показват предварителните проучвания на индексите на мениджърите по поръчките (PMI).

Въпреки това продължават да се наблюдават признаци на слабост, особено в Германия и в производствения сектор на валутния блок.

Съставният PMI индекс за еврозоната нараства до 51,2 пункта този месец спрямо 50,2 през юли, като надхвърли очакванията за 50,1 пункта, отбелязва Euronews. Това бележи шестото поред разширяване на активността в частния сектор и най-бързото от три месеца насам.

Производството в еврозоната обаче продължaва да се свива, като индексът PMI на производство спадна до 45,6, което е най-лошото му отчитане от осем месеца насам.

Растежът се дължеше основно на сектора на услугите, като индексът PMI на бизнес активността достигна 53,3 пункта, надминавайки както предходната, така и очакваната стойност от 51,9 пункта, и отбеляза най-силния си ръст от четири месеца насам.

Значителна част от това разширяване се дължи на Франция, където активността в сектора на услугите достигна най-високото си равнище от май 2022 г. вероятно подкрепена от Олимпийските игри в Париж. PMI за френските услуги нарасна до 55,0, отбелязвайки най-силното си представяне от второто тримесечие на 2022 г., период, в който растежът на БВП достигна 0,4%.

Норман Либке, икономист в Хамбургската търговска банка, отбелязва, че този свързан с Олимпийските игри тласък изглежда е временен, за което свидетелстват влошените условия на заетост и по-слабите очаквания за производството.

Слабото търсене е сигнал за предизвикателства

Въпреки повишаването на бизнес активността през август новите поръчки в еврозоната намаляват за трети месец, като намалението в промишлеността е най-голямото от края на миналата година.

Заетостта в частния сектор също отбеляза лек спад, слагайки край на седеммесечната си серия на растеж.

Обнадеждаващо е, че инфлационният натиск отслабва, като производствените цени в сектора на услугите се повишават с най-бавния си темп от април 2021 г., докато инфлацията на производствените разходи е непроменена спрямо 18-месечния връх през юли.

„По-внимателният поглед върху числата разкрива, че основните фундаменти може да са по-разклатени, отколкото изглеждат“, коментира д-р Сайръс де ла Рубия, главен икономист в Хамбургската търговска банка.

Той отбеляза, че свързаният с Олимпийските игри скок във Франция може да не се задържи за дълго, а предизвикателствата в производствения сектор може да натежат върху услугите.

Икономиката на Германия е в „истинска бъркотия“

В Германия, най-голямата икономика в еврозоната, частният сектор се свива с най-бързия си темп от пет месеца. Композитният индекс PMI на производството спадна до 48,5 пункта, което е под очакваните 49,2 пункта.

Експанзията в сектора на услугите се забави, като индексът PMI в сектора на услугите спадна от 52,5 до 51,4, което не отговаря на очакваните 52,3.

Спадът в показателите на частния сектор се дължи на по-слабото базисно търсене. Германските предприятия са все по-песимистично настроени относно перспективите за растеж догодина, позовавайки се на опасения, свързани с икономическите условия, както и на политическата и геополитическата несигурност.

Германският производствен сектор отбеляза 27-ия си пореден месец на свиване, като показателят PMI се срина повече от очакваното до 42,1 – най-голям спад от април.

„Тези цифри са истинска бъркотия. Рецесията в германския производствен сектор се задълбочи през август, като не се вижда възстановяване“, допълва де ла Рубия.

Той предупреди, че трудностите в производството започват да се пренасят и в сектора на услугите, което увеличава вероятността за второ поредно тримесечие на отрицателен растеж в Германия.

Въпреки че очакваното намаляване на лихвените проценти от страна на ЕЦБ може да донесе известно облекчение, де ла Рубия предупреждава, че настроенията остават лоши.