Инфлацията в еврозоната се понижава до тригодишно дъно от 2,2% през август, показват експресните данни на статистическата агенция Евростат.

Спадът от 2,6% през юли съвпадна с прогнозата на икономисти, анкетирани от Reuters.

Основният показател, изключващ по-волатилните компоненти на енергията, храните, алкохола и тютюна, се понижи до 2,8% през август от 2,9% през юли, което също съвпадна с очакванията на икономистите, допълва CNBC.

Това се случва, след като ръстът на цените в Германия, най-голямата икономика в еврозоната, се понижи над очакваното до 2% за месеца на хармонизирана база за еврозоната

Икономистите на ING очакват основната инфлация в еврозоната да остане упорито над 2,5% до края на годината на фона на задържането на цените на стоките и услугите.

Пазарите напълно оцениха възможността Европейската централна банка да намали лихвените проценти с още 25 базисни пункта през септември, след като институцията направи първото си понижение през юни, както и за още едно намаление с 25 базисни пункта до края на годината, отбелязва CNBC.

Кайл Чапман, анализатор на валутните пазари в Ballinger Group, заяви, че въпреки това в съобщението за данните има детайли, които биха обезпокоили финансистите на ЕЦБ, особено инфлацията в сектора на услугите, която е 4,2%.

„Положителният заглавен показател се дължи единствено на ефектите от цените на енергията и прикрива факта, че тук е постигнат малък реален напредък по отношение на основния натиск“, коментира Чапман.

„Сега, когато е на най-високото равнище от октомври миналата година, инфлацията в сектора на услугите е прилепена за тези 4% вече почти година и от пролетта се движи в погрешна посока.“, допълва той.