Goldman Sachs не се плаши от последните разпродажби на Nvidia.

Пазарната стойност на водещия производител на чипове за изкуствен интелект се понижи с около 400 млрд. долара миналата седмица, след като акциите паднаха с близо 10% във вторник. Според Bespoke Investment Group технологичната акция е била един от най-големите двигатели на най-лошия старт на септември на S&P 500 от 1953 г. насам, въпреки че в понеделник възстанови част от загубите си.

На вона на разпродажбите Тошия Хари, водещ анализатор в Goldman Sachs, запазва рейтинга „купува“ за гиганта в областта на чиповете. На въпроса дали екипът на Goldman смята, че разпродажбите на Nvidia са прекалени, Хари отговоря: „Да, смятаме.“

„Последните резултати не са отлични, но ние оставаме положително настроени към акциите“, заявява Хари пред Yahoo Finance на конференцията Goldman Sachs 2024 Communacopia and Technology Conference.

„На първо място, търсенето на ускорени изчисления продължава да бъде наистина силно. Склонни сме да отделяме доста време на хайпърскейлърите - Amazon, Google, Microsoft - но виждате разширяване на профила на търсенето в предприятията, дори и в суверенните държави.“

Разпродажбите на Nvidia започнаха, когато по-добрите от очакваните приходи на компанията на 28 август просто не бяха достатъчно добри за Уолстрийт. Въпреки че приходите на компанията надминават очакванията с 4,1%, това беше най-малкият марж за нея от фискалното четвърто тримесечие на 2023 г. насам.

Големият дебат около Nvidia е дали динамиката на приходите ѝ е устойчива. Хари казва, че инвеститорите се питат дали това ще е така не само за 2025 г., но и за 2026 г.

Нагласите на инвеститорите по отношение на изкуствения интелект „се промениха на почти 180 градуса“ от началото на 2023 г., пише екипът за капиталови проучвания на Goldman в доклад. Търпението на инвеститорите се изчерпва и те искат да им се показват, а не казват, потоците от приходи и подобренията на маржа на печалбата, базирани на изкуствения интелект.

Все пак, пише екипът на Goldman, при дълбока смяна на поколенията, каквато е изкуственият интелект, „би било безполезно да се прави оценка въз основа на краткосрочните разходи и възвръщаемост“.

Фокусът е върху дългосрочната игра - Goldman смята, че генеративният АI ще започне да допринася съществено за растежа на сектора до втората половина на 2025 г.

„Мисля, че конкурентната им позиция продължава да бъде наистина силна“, отбелязва Хари за Nvidia. „Смятаме, че в рамките на търговския силиций Nvidia е водеща и дори в сравнение с потребителския тя има предимство по отношение на темпа на иновациите.“

Предстои главният изпълнителен директор на Nvidia Дженсън Хуанг да говори на конференцията на Goldman в сряда сутринта.

Blackwell

Нервните инвеститори на Nvidia са нетърпеливи да получат актуална информация за внедряването на чипа Blackwell и се надяват на катализатор, който да спре последния спад на акциите.

Процесорът от следващо поколение беше представен преди шест месеца, но се сблъска с инженерни проблеми, които забавиха пускането му на пазара. Въпреки че Дженсън Хуанг се опита да успокои пазара миналия месец, че приходите от чипа ще дойдат скоро, някои инвеститори останаха без подробности. Това - заедно с по-широките макроикономически притеснения - допринесе за 13% разпродажба след отчета за приходите.

Въпросите за Blackwell ще бъдат основен акцент, когато Хуанг ще говори на конференцията в сряда. Предвижда се той да говори с Дейвид Соломон, главен изпълнителен директор на Goldman.

„Никой не обича забавянето“, казва пред Bloomberg Брайън Мълбъри, мениджър на клиентски портфейл в Zacks Investment Management Inc. „Това е един от онези пропуски, за които инвеститорите просто се хващат.“ В отсъствието на други положителни катализатори за акциите - и в комбинация с по-широките притеснения, които засягат целия технологичен сектор - проблемът с Blackwell увеличи опасенията, че любимецът на изкуствения интелект се е покачил твърде много и твърде бързо.

Макар че Nvidia се справя добре с управлението на очакванията, „те вероятно биха могли да комуникират по-добре, особено по въпроса с Blackwell“, добавя Мълбъри. Това мнение беше подкрепено от анализаторите на Bank of America, които пишат в изследователски доклад, че подробностите за готовността на доставките на Blackwell са ключовият фундаментален катализатор за възстановяването на акциите на Nvidia.

Blackwell е следващото поколение на доминиращия процесор за изкуствен интелект на компанията и е очакван с нетърпение от инвеститорите, за да осигури нов етап на растеж. Ако всичко върви гладко и Nvidia успее да достави чиповете Blackwell по новия график, тогава акциите могат да станат по-малко волатилни, отколкото през последните месеци, посочва Мълбъри.