Уолстрийт понесе резки седмични загуби, след като по-слабите от очакваното данни отново разпалиха страховете за здравето на американската икономика.

След като и трите основни борсови индекса продължиха загубите си в петък, технологичният Nasdaq Composite се срина с 5,8% за седмицата, което е най-лошото му представяне от януари 2022 г. S&P 500 падна с 4,2%, а Dow Jones Industrial Average е с 2,9% по-ниско. В Европа Stoxx 600 затвори с 1,7% надолу последния търговски ден.

Турбулентната седмица започна с данни, предполагащи продължаващо мрачно състояние в производствения сектор на САЩ. Доходността на акциите и облигациите падна рязко във вторник, напомняйки разпродажбата, която разтърси пазарите в началото на август.

Всички погледи се насочиха към доклада за работните места от петък за улики как Федералният резерв ще коригира лихвите на следващата си политическа среща, която трябва да приключи на 18 септември.

Данните се оказаха неубедителни: САЩ са добавили по-малко от очакваното работни места през август, но нивото на безработица се понижава в съответствие с прогнозите, а растежът на работните места е по-силен в сравнение с предходния месец.

Федералният резерв вече сигнализира, че планира да намали лихвите за първи път от години по-късно този месец, но дали това ще бъде с четвърт процентен пункт или с половин, не е ясно. Трейдърите на Уолстрийт смятат, че има 31% шанс за намаление с половин пункт през септември, спад от 40% в четвъртък, според CME Group.

Доходността на краткосрочните и дългосрочните съкровищни облигации на САЩ спадна след доклада, като референтната доходност на 10-годишните облигации затвори на 3,710% - най-ниското ниво за годината. Доходността на облигациите пада с покачването на цените. Инвеститорите са склонни да се стичат към безопасността на американските държавни ценни книжа по време на периоди на пазарни катаклизми.

Много от акциите, свързани с изкуствения интелект, които повишиха ръста на фондовите индекси тази година, бяха сред най-тежко засегнатите тази седмица.

Nvidia падна с 14%, изтривайки зашеметяващите $406 милиарда пазарна капитализация. Това е най-голямата седмична загуба на пазарна стойност за една компания досега, според пазарните данни на Dow Jones.

По-лоша от очакваното прогноза за приходите на производителя на чипове Broadcom доведе до рязък спад както на неговите акции, така и на Nvidia. Broadcom беше най-зле представящата се компания в S&P 500, затваряйки с 10% в петък.

„Виждаме как технологичните компании с мега капитализация стават жертва на собствения си успех“, казва пред The Wall Street Journal Стив Сосник, главен стратег в Interactive Brokers. „Очакванията станаха толкова високи, че всяко разочарование е много проблематично.“

Инвеститори и анализатори все пак отбелязват, че въпреки значителните разпродажби тази седмица те идват в контекста на много силна година за акциите, които все още изглеждат исторически скъпи. S&P 500 остава с ръст от 13% за годината.

Рик Ридер, инвестиционен директор в BlackRock, отбелязва в цитирана от WSJ бележка до клиенти, че все още няма ясни признаци за рецесия: „Въпреки че данните са очевидно по-слаби от това, което ние и Фед сме свикнали да наблюдаваме, те са много далеч от катастрофален индикатор за рецесия, твърдо приземяване или някакво пагубно предзнаменование за бъдеща слабост на потребителите.“