Акциите в САЩ нараснаха от най-големите си седмични загуби за годината и приключиха със стабилно повишение в рамките на широкообхватно възстановяване, което доведе до ръст на всеки от секторите на S&P 500.

Основните индекси се сринаха в петък, след като докладът за работните места в САЩ през август показа продължаващо отслабване на пазара на труда, а разпродажбата на технологичните акции доведе до най-лошото седмично представяне на Nasdaq от януари 2022 г. насам.

В понеделник обаче S&P 500, Nasdaq Composite и Dow Jones Industrial Average добавиха по 1,2%.

Акциите на технологични компании с мегакапацитет бяха предимно с повишение, като любимата на инвеститорите в изкуствен интелект Nvidia нарасна с 3,5%, а Microsoft, Meta Platforms и Amazon също се повишиха.

Apple завърши с незначителен ръст, след като компанията представи новия си iPhone 16 с възможности за изкуствен интелект и други продуктови актуализации, докато Alphabet приключи със спад от 1,6%, тъй като Google се насочи към съда в антитръстовия процес, който започна в понеделник.

Акциите на производителите на чипове, които спаднаха рязко в петък, се повишиха в понеделник. VanEck Semiconductor ETF нарасна с 2,3%, Arm Holdings се повиши със 7%, а Broadcom добави 2,8%, възстановявайки се от срива след отчетите в петък.

Акциите на Boeing поскъпнаха с 3,4%, след като производителят на самолети постигна предварително споразумение с два от профсъюзите си, което потенциално предотвратява стачка.

Компанията за анализ на големи масиви от данни Palantir и технологичният гигант Dell скочиха съответно с 14% и 3,8% след новината от късния петък, че ще бъдат включени в S&P 500 от 23 септември.

Предстои публикуването по-късно през седмицата на данни за инфлацията в САЩ, които ще бъдат внимателно следени от Федералния резерв, тъй като той обмисля намаляване на упорития лихвен процент по федералните фондове за първи път от четири години насам.

Председателят на Фед Джером Пауъл и други представители на институцията сигнализираха, че намаляването на лихвените проценти може да стане още на заседанието на Комитета на централната банка на 18 септември, но подчертаха, че входящите данни ще определят темпа и дълбочината на облекчаването.

Според инструмента FedWatch на CME Group, който прогнозира движението на лихвените проценти въз основа на търговията с фючърси върху федералните фондове, пазарните участници оценяват на 29% вероятността Фед да облекчи лихвите с половин процентен пункт през следващата седмица.

Доходността на 10-годишните американски съкровищни облигации, която е чувствителна към очакванията за лихвените проценти, в понеделник бе слабо променена на около 3,70%. След доклада за заетостта в петък доходността спадна до 3,65%, което е най-ниското ѝ равнище от повече от година.

Фючърсите върху златото се повишиха леко в понеделник до около $2 540 за тройунция, а биткойнът скочи обратно до $57 000, след като в края на петък се срина под $53 000.