Бичият пазар на Уолстрийт се роди преди близо две години и оттогава се поддържа от една единствена предпоставка: инфлацията да спада по-бързо, отколкото икономиката на САЩ се забавя.

Намаляването на ценовия натиск трябваше да посрещне стабилното нарастване на БВП на кръстопът, наречен Меко Кацане.

Въпреки че тези големи сили остават валидни – както потребителската инфлация, така и реалният БВП се движат в удобния коридор между 2% и 3% – пазарите на акциите се колебаят, а доходността на облигациите пада, тъй като инвеститорите се притесняват, че икономиката е преминала от забавяне към застой, пише старши пазарният коментатор на CNBC Майкъл Сантоли.

Докладът за заетостта в САЩ от петък за август беше разочароващ на пръв поглед поради неспособността му да изясни настоящото състояние на пазара на труда. Добавените 142 000 нови работни места са под прогнозата за 160 000, а ревизиите надолу на данните за предходните месеци бяха възприети негативно. И все пак шестцифреното увеличение на работните места и малкият спад в нивото на безработица се разглеждат от някои анализатори като несъвместими с тревожен спад, коментира Сантоли, припомняйки, че икономистите на Bank of America обявиха доклада за „мек, но не слаб“.

Дебатът относно точния характер на кацането на икономиката - на фона на поддържаната от Фед рестриктивна парична политика в продължение на 14 месеца - може да изглежда пресилен, както стават някои сюжетни линии на Уолстрийт. И все пак това дали икономиката продължава да расте, или преминава в режим на свиване, е важният въпрос за акциите в средносрочен план, посочва коментаторът на CNBC.

Относно предстоящото решение на Фед за лихвените проценти той казва, че няма един единствен начин, по който пазарът да се държи след първоначално намаляване, независимо какво настояват анализаторите, които следят историческите тенденции. Ако намалението не е последвано сравнително скоро от рецесия, акциите се повишават. Ако по-късно намалението се окаже твърде малко и закъсняло, пазарът страда остро.

След като Федералният резерв сигнализира, че се задава облекчаване, както председателят Джером Пауъл ясно направи миналия месец, пазарът жадува за добри икономически новини като уверение, че съкращенията са по-скоро застраховка, отколкото спасение. Подобно успокоение беше предимно сдържано миналата седмица, имайки предвид индикаторите за отслабващо производството и охлаждаща се заетост, въпреки че огромният сектор на услугите продължава да бъде в прилична форма.

Все пак, отбелязва Сантоли, пътят към мекото кацане е постлан с постоянни съмнения, че мекото кацане е гарантирано. Това е по-скоро условно, двусмислено състояние, отколкото дестинация, призната от всички.

Пазарът на облигации спешно умолява Фед да предприеме обрат в политиката си, като доходността на двугодишните държавни облигации сега е на рекордно разстояние под лихвения процент на федералните фондове, посочва коментаторът.

Такива послания трябва да се уважават, но те не са последната дума за това как икономиката ще се развива оттук нататък, допълва той.

Тим Хейс, глобален стратег в Ned Davis Research, миналата седмица посочи, че много повече компании имат промени в прогнозите за печалбите си нагоре, отколкото надолу. Това исторически е несъвместимо и с краткосрочна рецесия, посочва Сантоли.

Кредитните пазари също са стабилни, с огромно емитиране на корпоративен дълг миналата седмица, лесно погълнато от инвеститорите.

Колкото и решаващи да са макро теченията, фондовият пазар се справя с нещо повече от икономическата среда.

Разрушителното изместване на лидерството на акциите на мегакап компаниите също е от значение, казва Сантоли, според когото един по-широкообхватен капиталов пазар не е непременно признак за по-голяма стабилност. Движенията през това тримесечие показват колко нестабилен може да стане пазарът, когато лидерите на най-силните индекси са под натиск, добавя той.

Филаделфийския индекс на полупроводниците е около 24% под рекордния си връх за два месеца, докато равнопретегленият S&P 500 се повиши с няколко процента през същия период.

Nasdaq 100 се понижи повече през юли-август, върна по-малко от загубите си при възстановяването на пазара и продължи да се представя по-слабо при последното отстъпление, тъй като широкото преосмисляне на темата за инвестициите в AI охлажда наплива на инвеститорите към водещите компании на бума, коментира още Сантоли и добавя:

Това е моментът „внимавайте какво си пожелавате“ за онези, които прекараха месеци в копнеж за по-малко концентрирано лидерство на пазара.

Въпреки цялото безпокойство, витаещо във въздуха, S&P 500 е с по-малко от 5% от пика си за всички времена от средата на юли. Този пик обаче беше повлиян от мимолетното вярване, че мекото кацане е гарантирано, обобщава анализаторът и завършва:

„Сега имаме няколко месеца, за да поставим под въпрос всяко от тези вярвания. Неизбежността от намаляване на лихвения процент от Фед и напрежението около макроданните изтощават убеждението на биковете, но това не означава, че то е напълно погрешно.“