Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън се опита да успокои американците, че икономиката на САЩ остава силна, въпреки поредица от слаби доклади за работни места, които разтърсиха инвеститорите и натежаха на фондовия пазар.

„Виждаме по-малко лудост по отношение на наемането и отварянето на работни места, но не виждаме значими съкращения“, каза Йелън на фестивала Texas Tribune в Остин, цитирана от CNBC. „Сега съм внимателна към риска от спад по отношение на заетостта, но това, което смятам, че виждаме и се надявам да продължим да виждаме, е добра, солидна икономика.“

Йелън каза още, че растежът на работните места се е забавил в сравнение с „лудостта в наемането“, когато САЩ отвориха отново икономиката си след пандемията Covid-19, но и че тя е „дълбоко в процес на възстановяване“ и „работи при пълна заетост“. Йелън се опита да успокои нервите за състоянието на икономиката, казвайки още: „Не виждам мигащи червени светлини“.

Коментарите на министъра на финансите на САЩ идват ден след като Бюрото по трудова статистика отчете още един месец на по-хладни от очакваното данни за работните места.

Новите позиции на пазара на труда в САЩ са се увеличили със 142 000 през август, по-ниско от прогнозата на Dow Jones за 161 000, което предизвика спад на борсовите индекси в петък. Уолстрийт понесе резки разпродажби в началото на миналия месец, след като слабият доклад от юли предизвика подновени страхове за рецесия в САЩ.

Последните данни обаче показват, че нивото на безработица в САЩ се понижава до 4,2%, а растежът на работните места през август е по-висок от юли.

Данните за работните места предизвикаха притеснения относно това дали Федералният резерв може да постигне така нареченото „меко кацане“, след като агресивно повиши лихвените проценти, за да постави инфлацията под контрол.

„Наистина беше невероятно да успеем да намалим инфлацията толкова значимо. Това е, което повечето хора биха нарекли меко кацане“, каза Йелън по този повод.