Септември оправдава репутацията си на труден месец за пазарите на акции.

S&P 500 падна с 4,2% миналата седмица поради опасения за здравето на икономиката на САЩ. Широкият индекс отбеляза най-лошата си седмица от март 2023 г., а технологичният Nasdaq Composite записа най-лошата си седмица от март 2022 г.

Месечният доклад за работните места в петък показа, че пазарът на труда е добавил по-малко работни места от очакваното. Слабите данни за производството във вторник доведоха акциите до най-лошия им ден от началото на август.

От 1928 г. насам S&P 500 е падал средно с 1,2% през септември, затвърждавайки се като най-слабия месец в годината за акциите. Индексът е завършвал надолу в 56% от времето през този период, според пазарните данни на Dow Jones, цитирани от The Wall Street Journal.

През следващите дни инвеститорите ще анализират доклада за инфлацията в САЩ, за да видят дали ценовият натиск продължава да отслабва. Те ще наблюдават и дали големите технологични акции, като тези на Nvidia, могат да намерят своята опора след скорошния си спад. Засега много анализатори и мениджъри на активи се разделят с оптимистичния тон, който се наложи след бурното рали през първата половина на 2024 г.

Очаква се Федералният резерв да намали лихвените проценти в края на заседанието си на 18 септември. Единственият въпрос е дали ще използва типичния си подход на намаляване с четвърт процентен пункт или ще избере да бъде по-агресивен, понижавайки с 0,50%.

Някои инвеститори призовават за по-голямо намаляване на лихвите, за да съживят пазара на труда; други се опасяват, че подобен ход ще изпрати грешно послание към финансовите пазари и ще предизвика по-дълбок спад.

Друг въпрос за инвеститорите е дали евентуално по-меките данни за инфлацията в САЩ, които трябва да излязат в сряда – и които разчистват пътя за намаление на лихвите с половин процентен пункт – ще се разглеждат като добра или лоша новина.

Екипите на Barclays и BofA Securities очакват годишният основен индекс на потребителските цени в САЩ да бъде съответно 2,5% или 2,6%, като последното е в съответствие с консенсусната прогноза. Това е спад от 2,9% през юли.

„Докладът за работните места през август не помогна много за разрешаването на дебата дали ще има намаление на лихвите с 25 или 50 базисни пункта. Ние се придържаме към 50, но признаваме 25 като реална възможност“, отбелязват икономисти от Wells Fargo, цитирани от MarketWatch.

Според Джей Хатфийлд, главен изпълнителен директор на базираната в Ню Йорк Infrastructure Capital Advisors, петъчните данни за работните места намаляват вероятността за понижаване с половин процентен пункт, тъй като 142 000 нови работни места и 4,2 % процента безработица все още е в съответствие с нормална, растяща икономика.

Въпреки това, ако Федералният резерв направи по-голямо намаление този месец, „това означава, че определено навлизаме в рецесия“, като се има предвид, че досега банкерите се придържаха към внимателен подход към понижаването на лихвените проценти, добавя Хетфийлд пред MarketWatch.

Уилям Хюстън, генерален партньор в инвестиционната компания Bay Street Capital Holdings, казва, че е в лагера на тези, които очакват по-ниски лихвени проценти. „Има реална нужда лихвите да се понижат. В световен мащаб потребителите харчат по-малко пари, а предприятията се отказват от инвестициите. Така че намаление от 50 базисни пункта би било добре дошло“, коментира стратегът пред MarketWatch.

В допълнение към несигурността относно плановете на Фед, се очаква пазарите да останат нестабилни към изборите през ноември. Октомври обикновено е най-слабият месец за акциите през годините на избори, като S&P 500 се е понижавал средно с 1,4% от 1980 г. насам, посочва WSJ.

S&P 500 все още е нагоре с 13% за годината, но настроенията започнаха да се променят преди месец, когато по-слабият от очакваното доклад за работните места от юли повдигна въпроси дали американската икономиката не е започнала да се проваля и дали Фед не е чакал твърде дълго, за да намали лихвените проценти. Разпадането на някои от най-популярните сделки на Уолстрийт се засили на 5 август, изпращайки S&P 500 до най-лошия му ден от почти две години.

Падането пренареди печелившите и губещите на пазара.

Част от блясъка си загубиха Nvidia и други компании, свързани с лудостта около изкуствения интелект. Акциите на Nvidia паднаха с 14% миналата седмица, изтривайки 405,7 милиарда долара пазарна стойност, което исторически е най-голямата загуба за една компания. Междувременно инвеститорите се насочиха към т.нар. акции убежища - от 11-те сектора на S&P 500 само потребителските стоки и комуналните услуги са нагоре този месец.

Ако S&P 500 в крайна сметка завърши месеца на червено, това ще бъде неговият пети пореден септември със спад.

Въпреки скорошния спад на пазара, той все още изглежда скъп по някои показатели. Компаниите в S&P 500 се търгуват с 21 пъти повече от прогнозираните си печалби за следващите 12 месеца, което е над 10-годишния среден коефициент от 18, според FactSet.

Междувременно доходността на държавните облигации на САЩ падна след доклада за работните места, като референтната доходност на 10-годишните затвори на 3,710% в петък - най-ниското ѝ ниво за годината. Доходността на облигациите спада с покачването на цените им - инвеститорите са склонни да се стичат към безопасността на американските държавни ценни книжа по време на периоди на пазарни катаклизми.