Nvidia, пионер в областта на полупроводниците и изкуствения интелект, все повече се стреми да използва тези умения за трансформиране на здравеопазването.

"Решени сме да работим с вас, за да напреднем в тази област", заяви главният изпълнителен директор на Nvidia Дженсън Хуанг по време на JPMorgan Healthcare Conference през януари.

"Дълбоко вярваме, че това ще бъде бъдещето на начина, по който ще се откриват и разработват лекарства."

Според Хуанг решимостта на Nvidia да се утвърди в сектора на здравеопазването всъщност предхожда успехите в областта на генеративния AI, тъй като по нея се работи повече от 15 години.

"Медицинският инструмент никога повече няма да бъде същият. Ултразвуковите системи, системите за компютърна томография, всички видове инструменти - те винаги ще бъдат устройство плюс цял куп AI", добави Хуанг, цитиран от Yahoo Finance.

"Стойността и възможностите, които ще създадете, ще бъдат невероятни. Затова смятам, че технологичната индустрия ще бъде водеща в света, а ние сме тук, за да ви служим."

Пандемията създаде предпоставки за компании като Nvidia да продължат напред и да добавят стойност в сектора на здравеопазването.

"Виждам пандемията като катапултиране на здравеопазването във виртуалната и цифровата сфера на трансформация, ако щете, защото това се случи много бързо и без почти никакъв избор", казва пред Yahoo Finance Мутаз Шегеви, старши директор по изследванията и дигитален стратег в IDC. "Компании като Nvidia, Microsoft, Oracle и други, имат голям принос за придвижването на това пътешествие напред."

Nvidia работи в тясно сътрудничество с предприятия като Johnson & Johnson MedTech и Microsoft. Компанията наскоро си партнира с Hippocratic AI, която разработва генеративни агенти за здравеопазване с изкуствен интелект, които предлагат редица услуги - от предоперативни грижи до помощ за възрастни хора.

Тези агенти провеждат разговори, независими от доставчиците на здравни услуги - с други думи, само между AI инструмента и пациента. Hippocratic AI твърди, че "никоя друга технология няма потенциала да окаже такова глобално въздействие върху здравето".

Тъй като тези агенти са проектирани да взаимодействат с пациенти, способността им да имитират човешките тенденции е от ключово значение за техния успех. Именно тук се намесва Nvidia.

"Гласовите дигитални агенти, задвижвани от генеративен изкуствен интелект, могат да поставят началото на нова ера в здравеопазването, но само ако технологията отговаря на пациентите така, както би отговорил истински човек", заяви Кимбърли Пауъл, вицепрезидент на здравеопазването в Nvidia, в прессъобщение от март.

"Този тип ангажираност ще изисква непрекъснати иновации и тясно сътрудничество с компании като Hippocratic AI, разработващи авангардни решения."

Компанията е установила, че всяко половинсекундно подобрение на скоростта на интерференция води до 5-10% увеличение на способността пациентите да се свързват емоционално с АI агентите.

Според съоснователя и главен изпълнителен директор на Hippocratic AI Мунджал Шах технологията на Nvidia им помага да посрещнат тази нужда от скорост.

"С помощта на генеративния AI взаимодействието с пациентите може да бъде безпроблемно, персонализирано и разговорно - но за да има желаното въздействие, скоростта трябва да бъде невероятно бърза", коментира Шах.