Хан Канг от Южна Корея, авторка на The Vegetarian и The White Book, получи тазгодишната Нобелова награда за литература.

Писателката е едва 18-ата жена, която печели наградата в тази категория.

Тя е отличена от Нобеловия комитет към Шведската академия „за нейната интензивна поетична проза, която се сблъсква с исторически травми и разкрива крехкостта на човешкия живот“, съобщава Euronews.

Според Академията нейното творчество „се сблъсква с исторически травми и невидими правила и във всяка своя творба разкрива крехкостта на човешкия живот. Тя има уникално съзнание за връзките между тялото и душата, живите и мъртвите, и в своя поетичен и експериментален стил се е превърнала в новатор в съвременната проза“.

53-годишната Канг е дъщеря на писателя Ханг Сон Уон и е носител на международната награда Man Booker за художествена литература през 2016 г. за The Vegetarian – роман за изпадането на жена в психично заболяване и пренебрегването ѝ от страна на семейството. Това е първата ѝ книга, публикувана на английски език.

Сред другите ѝ забележителни произведения са Greek Lessons от 2011 г., The White Book от 2016 г. и We Do Not Part от 2021 г.

Южнокорейската авторка наследява норвежкия писател Юн Фосе, който спечели Нобеловата награда за литература през 2023 г., припомня Euronews.

Наградата за литература отдавна се сблъсква със сериозни критики, че е фокусирана върху европейски и северноамерикански писатели, създаващи тежка по стил и сюжет проза. Освен това е доминирана от мъже, като сред 119-те лауреати има едва 18 жени. Последната спечелила наградата преди Канг, е французойката Ани Ерно през 2022 г.

Седмицата за обявяване на Нобеловите награди започна в понеделник с американците Виктор Амброс и Гари Рувкун, които спечелиха наградата за медицина.

Във вторник двамата основатели на машинното обучение - Джон Хопфийлд и Джефри Хинтън получиха наградата за физика.

Вчера трима учени, открили мощни техники за разкодиране и дори проектиране на нови протеини, бяха удостоени с Нобелова награда за химия.

Нобеловата награда за мир ще бъде обявена в петък, а наградата за икономика на 14 октомври.

Наградата носи парична премия от 11 милиона шведски крони (967 000 евро) от завещанието, оставено от създателя ѝ, шведския изобретател Алфред Нобел. Лауреатите са поканени да получат наградите си на церемонии на 10 декември, когато се навършва годишнина от кончината на Нобел.