Инфлацията в Обединеното кралство спада рязко до 1,7% през септември, съобщи Службата за национална статистика в сряда.

Икономисти, анкетирани от Reuters, очакваха основният лихвен процент да достигне по-високи 1,9% за месеца, което е първото понижаване на отпечатъка под целта на Bank of England от 2% от април 2021 г.

Инфлацията се движи около това ниво през последните четири месеца и достигна 2,2% през август.

Базисната инфлация, която изключва енергията, храните, алкохола и тютюна, достига 3,2% за месеца, спад от 3,6% през август и под прогнозата за 3,4%.

Повишаването на цените в сектора на услугите, доминиращата част от икономиката на Обединеното кралство, намалява значително до 4,9% миналия месец от 5,6% през август, като сега достигна най-ниския си процент от май 2022 г.

Основната инфлация и инфлацията в услугите са внимателно следени от Bank of England, докато банкерите обмислят дали да намалят лихвените проценти отново на срещата си през ноември.

Според някои експерти британската инфлация може да обърне спада си през октомври поради увеличаване на горната граница на цените на енергията, определена от регулатора. BOE ще изчака да направи оценка на дългоочаквания дебютен бюджет на лейбъристкото правителство на Обединеното кралство в края на месеца, проследявайки потенциалните инфлационни въздействия преди да фиксира курса на паричната си политика.