Бившият член на поп групата One Direction Лиам Пейн почина на 31-годишна възраст след падане от третия етаж на хотел в Буенос Айрес.

Местната полиция съобщи, че служители от полицейски участък 14B са се отзовали в хотела в сряда следобед след сигнал към 911 за агресивен мъж, вероятно в нетрезво състояние или под въздействието на наркотици. Полицейското изявление не споменава Пейн като замесено лице.

Групата One Direction, създадена през 2010 г., бързо се издигна до глобална слава и се превърна в една от най-големите момчешки банди на десетилетието. Продуцентът на групата Саймън Коуел я създава за 10 минути - в седмия сезон на The X Factor. По думи на Пейн, „продуцентът е създал групата заради него“ – това каза самият той при гостуване в подкаста на Логан Пол.

Заедно с колегите си от One Direction – Хари Стайлс, Луи Томлинсън, Найл Хорън и Зейн Малик, Пейн създава пет студийни албума и прави четири световни турнета.

Въпреки огромния успех One Direction не успяват да избегнат типичната съдба на повечето момчешки банди: напускането на член от групата. Когато Зейн Малик прави това през 2015 г., останалите момчета се опитват да продължат напред без него, като Пейн поема високите ноти на Малик по време на живите изпълнения. Групата обявява пауза за неопределено време през 2016 г. След раздялата Пейн е несигурен относно следващата си стъпка.

Той експериментира с продуцирането на хаус музика, като получава донякъде положителни отзиви от медиите и феновете. По време на своята самостоятелна кариера си сътрудничи с няколко известни имена в индустрията.

В крайна сметка обаче, дебютния му албум като солов артист - LP1, излязъл три години след раздялата на One Direction - не е посрещнат положително от феновете и музикалните статистики.

Пейн е особено запален да се утвърди като автор на песни с помощта на своя колега Луи Томлинсън: той е съавтор на песните във всички албуми на One Direction, като в албума Four от 2014 г. името му се появява в осем от 12-те песни, включително на водещия сингъл „Steal My Girl“.

През годините артистът се бори с алкохолна и наркотична зависимост. През юли 2023 г. качва осем минутно видео в YouTube, където споделя с феновете си, че от почти 6 месеца не е употребявал алкохол и наркотици, след като e прекарал почти 100 дни в рехабилитационен център.

Лиъм Пейн има син на име Беър Грей Пейн, роден на 22 март 2017 г. Майка му е Шерил Туиди, британска певица, която беше член на момичешката група Girls Aloud и по-късно съдия в The X Factor.

От 2018 г. до средата на 2021 г. Пейн е във връзка с Мая Хенри. Бившата му приятелка  започва кариерата си като участва в реалити

предаване със своето семейство, а днес работи като журналист и писател. По-рано

тази година тя издаде своята дебютна книга „Looking Forward“, където разказва за връзката си с музиканта.

При публикуването писателката твърди, че книгата е художествена измислица, но през октомври 2024 г. потвърждава, че в нея разказва за тормозът, който е преживяла докато е била във връзка с Пейн. Видеото тя публикува в своя личен TikTok акаунт. Малко по-късно в подкаста The Internet is Dead тя подробно разказва за книгата си и за връзката си с артиста.

В романът на Хенри героят ѝ Оливър претърпява значителна трансформация, превръщайки се от поп звезда с добър имидж в опасен мъж със зависимост и свиреп нрав. Това описание подтикна много от читатели да сравнят Оливър с Лиъм Пейн, особено защото и двамата споделят сходен опит като членове на момчешки банди, преди да започнат солова кариера.

Феновете спекулират, че смъртта на музиканта не е инцидент, а е в резултат от негативните коментари и отношение, което той получава от фенове на Мая Хенри в социалните мрежи, след публикуването на книгата ѝ.

Фенове и колеги споделят в социалните мрежи, че са разстроени от трагичната новина. Шоуто където Лиам започва своята кариера „The X Factor“ публикува пост в памет на Пейн в Instagram.

„Сърцето ни е разбито от тъжната кончина на Лиъм Пейн“, гласи публикацията.

„Той беше изключително талантлив и като част от One Direction Лиам ще остави трайно наследство в музикалната индустрия и във феновете по целия свят. Нашите мисли са с неговите приятели, семейство и всички, които го обичаха.”