Федералните прокурори на САЩ засилват преследването на заподозрени, които използват AI инструменти за манипулиране или създаване изображения на сексуално насилие над деца. Правоприлагащите органи се опасяват, че технологията може да доведе до увеличаване на броя на незаконните материали.

Тази година Министерството на правосъдието на САЩ е завело две наказателни дела срещу хора, обвинени в използването на генеративни системи за изкуствен интелект за създаването на подобно съдържание чрез подкани.

„Предстоят още“, коментира Джеймс Силвър, ръководител на отдела за компютърни престъпления и интелектуална собственост на Министерството на правосъдието, цитиран от Reuters. „Това, от което сме обезпокоени, е нормализирането на подобни действия. Изкуственият интелект улеснява генерирането на такъв вид изображения и колкото повече са те, толкова по-нормално става. Това е нещо, което наистина искаме да възпрепятстваме и да предотвратим.“

Възходът на генеративния изкуствен интелект породи опасения, че бързо развиващата се технология ще бъде използвана за извършване на кибератаки, ще повиши сложността на измамите с криптовалути и ще подкопае сигурността на изборите.

Случаите на сексуално насилие над деца са едни от първите, в които прокурорите се опитват да приложат съществуващите закони на САЩ към предполагаеми престъпления, включващи AI. Но дори успешните присъди могат да бъдат обжалвани, тъй като съдилищата все още преценяват как новата технология може да промени правния пейзаж около експлоатацията на деца.

Прокурори и защитници на безопасността на децата твърдят, че генеративните системи за изкуствен интелект могат да позволят на извършителите да сексуализират обикновени снимки на деца. Те предупреждават, че разпространението на материали, произведени от изкуствен интелект, ще затрудни правоприлагащите органи при идентифицирането и намирането на реални жертви на насилие.

Националният център за изчезнали и експлоатирани деца на САЩ, група с нестопанска цел, която събира сигнали за онлайн експлоатация на малолетни, получава средно около 450 оплаквания, свързани с AI, всеки месец, разкрива Йота Сурас, главен юридически директор на групата.

Това е малка част от средно 3 милиона месечни съобщения за онлайн експлоатация на деца, които групата е получавала миналата година.

Неизследвана почва

Делата, свързани с изображения на сексуална злоупотреба, генерирани от изкуствен интелект, вероятно ще навлязат в нова правна област, особено когато не е изобразено дете, което може да бъде идентифицирано.

Силвър каза, че в тези случаи прокурорите могат да повдигнат обвинения за непристойно поведение, когато не се прилагат законите за детската порнография.

През май те повдигат обвинения на Стивън Андерег, софтуерен инженер от Уисконсин, за създаване на неприлични материали. Андерег е обвинен, че е използвал Stable Diffusion, популярен модел на изкуствен интелект за преобразуване на текст в изображение, за да генерира снимки на малки деца, участващи в сексуални сцени, и е споделил някои от тези изображения с 15-годишно момче, сочат съдебните документи.

Андерег твърди, че обвиненията нарушават правата му съгласно Конституцията на САЩ.

Stability AI, производителят на Stable Diffusion, коментира, че делото е свързано с версия на модела, която е била пусната преди да поеме разработването на платформата. Компанията заявява, че е направила допълнителни инвестиции, за да предотврати „злоупотребата с AI за производство на вредно съдържание“.

Федералните прокурори също така са обвинили войник от армията на САЩ в престъпления, свързани с детска порнография. Според тях той е използвал AI чатботове, за да променя невинни снимки на деца, които е познавал, в изображения на насилствени сексуални посегателства.

Обвиняемият Сет Херера не се признава за виновен, но е задържан в затвора в очакване на процеса.

Правни експерти коментират, че докато сексуалните изображения на действителни деца са обхванати от законите за детската порнография, ситуацията с тези, генерирани от изкуствен интелект, не е толкова ясна.

През 2002 г. Върховният съд на САЩ отмени като противоконституционен федерален закон, който криминализираше всяко изображение, включително компютърно генерирано, което изглежда, че показва непълнолетни, участващи в сексуална дейност.

„Тези съдебни преследвания ще бъдат трудни, ако правителството разчита само на моралната сила“, казва Джейн Бамбауер, професор по право в Университета на Флорида, която изучава изкуствения интелект и неговото въздействие върху неприкосновеността на личния живот и правоприлагането.