Избирателната активност към 16 ч. е 26,25%, съобщи на брифинг за медиите зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева.

Най-висока е избирателната активност в Смолян - 32,33%, най-ниска - в Сливен - 20,34%. На последния вот на 9 юни към този час тя е била 20.44%, припомня БНТ.

Говорителят на ЦИК Росица Матева призова гражданите да упражнят правото си на глас:

Изборният ден върви нормално, но е към приключване, затова призовавам всички граждани, които не са гласували, да положат усилия и да отидат да го направят.

До момента е преустановено гласуването на общо 95 машини - 91 в страната и 4 в чужбина. На миналите избори към този час повредените машини са били 100.

Сигналите за хартията за гласуване са препратени към печатницата на БНБ, заяви Росица Матева.

Според тях причината за проблемите не е в хартията. Едно от предположенията е, че е възможно заради по-честата употреба ролките на принтерите да са замърсени, затова ЦИК е инструктирала всички принтери да бъдат прегледани преди вота.

Към 16:45 ч. са постъпили няколко жалби и 38 сигнала от граждани. 19 от тях са препратени по компетентност към РИК. Някои от сигналите са, че не е осигурена възможност за гласуване на хора с ТЕЛК и студенти. Избирател от Варна е допуснат да гласува за районен кмет, но не и за парламент.

Има и сигнали за агитация и предварително публикувани резултати на някои сайтове.