Президентът Румен Радев подписа укази за назначаване на служебно правителство и насрочване на избори за Народно събрание на 27 октомври, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Радев подписа указ за назначаване на служебно правителство на Република България в състава, предложен от определения за министър-председател Димитър Главчев.

С друг свой указ президентът насрочи за 27 октомври 2024 г. предсрочните парламентарни избори.

Държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще присъстват на церемонията по полагане на клетва от служебното правителство, която ще се състои днес в Народното събрание, информираха още от прессекретариата.

Вчера определеният за кандидат за служебен министър-председател и настоящ такъв Димитър Главчев представи структура и състав на служебно правителство пред президента Румен Радев.

В кабинета има три промени – нови министри на външните работи, на вътрешните работи, както и на транспорта и съобщенията, припомня БТА.

Това беше вторият опит да бъде назначен служебен кабинет, след като точно преди седмица Радев отказа да подпише указа за назначаване на служебното правителство, предложено от тогавашния кандидат за служебен премиер Горица Грънчарова–Кожарева. Причината беше отказът ѝ да смени служебния министър на вътрешните работи Калин Стоянов.

Още вчера представители на някои от парламентарните формации коментираха представения от Главчев състав на Министерския съвет.

За съжаление, служебният премиер Димитър Главчев не успя да се освободи от зависимостите си и отново предложи кабинет, удобен на задкулисието, се посочва в позиция на "Продължаваме промяната - Демократична България", разпространена от пресцентъра на коалицията. "Борисов и Пеевски отново ще правят избори", коментират от ПП-ДБ.

Отново ни управлява правителство на Пеевски и Борисов, което „Възраждане“ не подкрепя, коментира пред журналисти народният представител от ПГ на „Възраждане“ Цончо Ганев по повод представения по-рано днес проектокабинет със служебен министър-председател Димитър Главчев. По думите на Ганев новото правителство е като старото, само че ново и отново сме в ситуация, в която ни управлява правителство на Пеевски и Борисов.

Добре е, че премиерът се е съобразил с общественото настроение и е предложил нов кандидат за вътрешен министър. По отношение на останалите министри това е същият състав на кабинета, коментира пред журналисти Атанас Зафиров, изпълняващ длъжността председател на БСП, по повод представения проектокабинет със служебен премиер Димитър Главчев.