"Моята позиция е непроменена – Българската народна банка (БНБ), още повече за управителя ѝ, не трябва да бъде въвличана в политическия процес".

Това заяви пред журналисти управителят на БНБ Димитър Радев след среща с президента Румен Радев, съобщи БТА.

"Не трябва да се подценява това, че Централната банка и банковият сектор са едни от малкото в страната, които работят добре и устойчиво", коментира още той. По думите му политиците не трябва да правят опити да тестват тази устойчивост.

На въпрос за това, че подуправителят на БНБ Петър Чобанов е изразил готовност да бъде служебен премиер, Димитър Радев каза, че това е избор на всеки един от т.нар. домова книга.

"Нека да видим как ще се развие процесът, знам, че президентът ще има разговори с всички, след което ще обяви своето решение", отбеляза също той.

Позицията на Димитър Радев беше същата и при процедурата за избор на първия служебен кабинет по новите правила след промяната на Конституцията. Тогава той отново заяви, че не е добра идея БНБ да се въвлича в политическия процес.

И подуправителят на БНБ Радослав Миленков отказа поста служебен премиер, съобщи БНТ. Той обясни, че представлява България в Надзорния съвет на Европейската централна банка и е абсолютно изключено дори да се коментира възможна опция за поемане на функцията на министър-председател.

"Моите разговори с президента винаги протичат по един и същ начин – аз детайлно му обясних, отново повторих, че освен функциите в БНБ като подуправител, аз съм член и на Надзорния съвет на Европейската централна банка, и на Надзорния съвет на Европейския банков орган, с произтичащи ограничения. Единствената нова разлика сега е, че в момента ръководя управление "Емисионно" като допълнение в управление "Банков надзор", каза Миленков.

Подуправителят на БНБ обясни, че дори не се е стигнало до директен въпрос дали може да заеме позицията служебен премиер, тъй като ситуацията както за него, така и за президента, а също и за обществото е ясна, а именно че има ограничения, които не позволяват той да оглави подобен пост.

По-рано днес на „Дондуков“ 2 на разговори беше и сегашният служебен премиер Димитър Главчев.

От прессекретариата на президента обявиха, че днес държавният глава ще проведе срещи и разговори с определените в чл. 99, ал. 5 от Конституцията лица, които могат да бъдат назначени за служебен министър-председател.

Това се случва, след като в понеделник президентът заяви, че няма да подпише указа за служебното правителство, предложено от Горица Грънчарова–Кожарева.

Причината е, че в проектосъстава на предложения от нея служебен кабинет присъстваше сегашният служебен министър Калин Стоянов и Грънчарова отказа да предложи друг кандидат за поста.

"Свидетели сме как през последната една година знаете, че многократно е искана моята оставка. В момента съм част от служебен кабинет като служебен вътрешен министър. За момента считам, че е редно да остана на поста".

Това заяви преди редовното заседание на Министерския съвет Калин Стоянов, цитиран от БНТ. По отношение на вдигнатия юмрук, той каза, че като ръководител на силовото ведомство е последният човек, който прави такова нещо пред президентството - институция, която много уважава.

"Вдигнатият ми юмрук няма нищо общо с този на Радев преди години. Много пъти съм поздравявал полицаи с този жест", добави вътрешният министър.