Определеният за кандидат за служебен министър-председател Димитър Главчев представи структура и състав на служебно правителство пред президента Румен Радев на "Дондуков 2".

В така предложения състав повечето министри от досегашния служебен кабинет запазват поста си. За вътрешен министър обаче е предложен Атанас Илков, директор на Главна дирекция "Национална полиция", вместо досегашния Калин Стоянов.

Кандидатът за външното ведомство е Иван Кондов, след като до момента Главчев съвместяваше този пост заедно със задълженията си на служебен премиер. Досега той заемаше поста заместник-министър на външните работи в служебния кабинет на Димитър Главчев.От 3 май 2023 г. до 6 юни 2023 г. е служебен министър на външните работи назначен с указ на президента Румен Радев.От 2021 г. заема поста на постоянен секретар на Министерството на външните работи, се посочва на сайта на ведомството.

Нов е и кандидатът за министър на транспорта - Красимира Стоянова вместо досегашния Георги Гвоздейков. Проблемите в БДЖ са причината служебният министър на транспорта и съобщенията да бъде сменен, обясни пред журналисти Главчев.

Президентът Румен Радев обяви, че утре ще издаде указа за назначаване на новия служебен кабинет и очаква в същия ден правителството да положи клетва в Народното събрание. Той потвърди, че предсрочните парламентарни избори ще бъдат на 27 октомври. 

Състав на служебния кабинет, предложен от Димитър Главчев:

Министър-председател – Димитър Главчев;

Заместник министър-председател и министър на финансите – Людмила Петкова;

Министър на външните работи – Иван Кондов;

Министър на вътрешните работи – Атанас Илков;

Министър на регионалното развитие и благоустройството – Виолета Коритарова;

Министър на труда и социалната политика – Ивайло Иванов;

Министър на отбраната – Атанас Запрянов;

Министър на правосъдието – Мария Павлова;

Министър на икономиката и индустрията – Петко Николов;

Министър на енергетиката – Владимир Иванов;

Министър на образованието и науката – Галин Цоков;

Министър на здравеопазването – Галя Кондева;

Министър на околната среда и водите – Петър Димитров;

Министър на иновациите и растежа – Росен Карадимов;

Министър на земеделието и храните – Георги Тахов;

Министър на транспорта и съобщенията – Красимира Стоянова;

Министър на електронното управление – Валентин Мундров;

Министър на културата – Найден Тодоров;

Министър на младежта и спорта – Георги Глушков;

Министър на туризма – Евтим Милошев.

Избори - на 27 октомври

"Още утре сутринта ще издам указ за назначаване на предложеното от Вас правителство и очаквам същия ден то да положи клетва пред Народното събрание". Това заяви президентът Румен Радев, след като Главчев представи състав на служебен кабинет.

"Утре ще издам указ за провеждане на предсрочните парламентарни избори на 27 октомври", допълни Радев, цитиран от БТА. До края на седмицата Вашето правителство трябва да излъчи българското предложение за еврокомисар, отбеляза президентът.

Искам да Ви поздравя за това, че се вслушахте в призивите и очакванията на обществото за намаляване на политическото напрежение и засилване на гаранциите за провеждане на честни и свободни избори, както е и основната задача по Конституция на служебното правителство.

"Наред с първостепенната задача за борба с купения и контролиран вот, Вашето правителство ще трябва да положи значителни усилия за решаване на проблемите на хората в труден период, за гарантиране на нормалното функциониране на държавата и за задълбочаване на европейската ни интеграция, посочи Радев. Безводието измъчва хиляди български граждани и изисква неотложни мерки. Наред с борбата с пожарите трябва да сме готови и за евентуални наводнения", коментира президентът.

"Военните действия и на север, и на юг от нас ескалират и изискват повишена бдителност и адекватни мерки", отбеляза Радев. От администрацията се очаква да работи активно за подкрепа на българския бизнес и за подобряване на инвестиционния климат. По думите му задачи като Плана за възстановяване и устойчивост, Шенген, еврозона, Организацията за икономическо сътрудничество и развитие остават неотменни, посочи държавният глава.

Кога ще бъде посочен кандидат за еврокомисар

"Имам намерение утре да вляза в комуникация с народните представители за номинация на български еврокомисар", заяви номинираният повторно за служебен премиер Димитър Главчев, цитиран от БТА.

„Те да дадат своите предложения, които с колегите от Министерския съвет да разгледаме и мисля, че ще вземем добро решение“, посочи Главчев пред президента Радев.

Нашето правителство досега се справи с основните си задачи. Най-основната беше организирането на честни избори. Не видяхме противни твърдения на това, което е доказателство, че сме се справили с тази си задача. Както казах и миналия път, винаги може и по-добре. Към това ще се стремим. В тази посока са и предложените от мен промени, предложени в комуникация с вас, това е ясно.

Главчев още веднъж посочи, че кабинетът ще работи за запазването на европейския път на България, включващ присъединяването на страната ни в Шенген, еврозоната за Организацията икономическо сътрудничество и развитие.

Решаването на текущите проблеми на българските граждани е приоритет номер едно. Другите се подразбират. Независимо, че сме служебно правителство, държавата няма как да остане на пауза, посочи още Димитър Главчев.