Президентът Румен Радев възложи на Димитър Главчев да предложи състав на служебно правителство.

"Очаквам до понеделник да ми представите състав на Министерски съвет", допълни президентът. 

Настоявам вашето правителство да издигне в свой основен приоритет противодействието на купения и контролиран вот, каза Радев на Главчев.

Приемайки този мандат, приемате отговорната мисия да мобилизирате в пълна степен силите на държавата за борба с това уродливо явление. Това е задължително условие за успеха на този мандат, каза президентът и добави: „Надявам се, че съм пределно ясен“.

За да имате успех, следва да направите задълбочен анализ на всички перипетии, през които преминахте, за да стигнем дотук и да не допускате отново да се сблъсквате с тях. През времето на Вашия първи мандат като служебен министър-председател, наред с постигнатите резултати, върху ръководеното от Вас правителство се породиха съмнения за зависимости от определени политически лица. Вие ги отрекохте, но днес получавате с този мандат реалната възможност и да ги опровергаете, като докажете противното, каза президентът. За да стане това, следва на първо място да предложите внимателно обмислени промени в състава на правителството и след това да бъдат последвани от решителни действия, добави той.

Ако се подпише указ за нов състав на служебен кабинет, изборите ще бъдат на 27 октомври, съобщи Румен Радев.

"Основната ми задача ще бъде да се свали политическото напрежение, в понеделник ще представя състав на служебен кабинет".

Това заяви повторно номинираният за служебен премиер Димитър Главчев. "Ще се постарая да вършим по-добре всичко, което вършихме досега, каза още той", цитиран от БТА.  

"Винаги може човек да се справи и по-добре. Аз няма за какво да се срамувам за работата на правителството, на което съм все още служебен премиер. Никой не оспори, че изпълнихме добре основната си задача – да организираме честни, свободни и прозрачни избори.

Едновременно с това запазихме от години определения път на България, свързан с Европа. Път, който е започнат от много правителства назад. Обещах точно това – да организираме изборите както трябва, да запазим европейския път и да решаваме възникналите проблеми на българските граждани. Това е най-важното за всяко правителство, независимо служебно или редовно."

По-рано днес държавният глава определи настоящия служебен премиер за кандидат за такъв, след като вчера разговаря с определените по Конституцията лица, които могат да бъдат назначени за служебен министър-председател, предава БТА.

За служебен министър-председател държавният глава можеше да избира измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на БНБ, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник, гласи Конституцията след промените, направени в края на миналата година.

На 9 август Румен Радев определи заместник-председателя на Сметната палата Горица Грънчарова-Кожарева за кандидат за служебен министър-председател, а малко преди това Димитър Главчев оттегли заявената си готовност да приеме за втори път поста служебен премиер.

В понеделник обаче Румен Радев заяви, че няма да подпише указа за служебното правителство, предложено от Горица Грънчарова-Кожарева. Причината е отказът на Кожарева да смени служебния министър на вътрешните работи Калин Стоянов.

Ако президентът се спре на вариант аз да бъда кандидат за следващ служебен премиер, имам такава готовност и няма никакви пречки за това, каза вчера пред журналисти Главчев след срещата с Радев. Не сме коментирали такава тема, каза Главчев в отговор на въпрос дали е склонен да освободи Калин Стоянов.