Избирателната активност за цялата страна е 9,55% към 11 часа.

Това съобщи заместник-председателят и говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева на брифинг пред журналисти, предаде БТА. По думите ѝ, активността се изчислява на база брой избиратели в окончателните избирателни списъци, с които се гласува – 6 601 262 души.

Най-висока е избирателната активност в Монтана – 14,44%, докато най-ниска е във Варна – 5,25%, посочи Матева.

Тя сравни с преходните избори за Народно събрание на 9 юни, когато към 11 часа избирателната активност е била по-ниска – 8,34% И тогава най-висока отново е била в Монтана – 12,67%, а най-ниска - в 24-ти район в София – 5,44 %.

Изборният ден започна нормално в цялата страна и извън страната, информира Матева.

Всички избирателни помещения са открити и всички избирателни секции работят.

Към 11:40 часа в ЦИК са постъпили решения на Районни избирателни комисии (РИК), с което е преустановено машинното гласуване на 35 машини.  Най-много са в Хасково – 7, Благоевград – 4, в Пловдив-област - 4. На останалите места една-две машини не работят, като има и райони, в които няма нито една машина, с която да е преустановено гласуването.

По-рано, по повод замените в съставите на секционните избирателни комисии (СИК) Матева коментира, че в цялата страна е имало масови замени и затова ЦИК вчера на обяд е решила и е изпратила указания на районните избирателни комисии да бъдат преустановени промените в СИК по предложение на партии и коалиции.

Това може да става само и единствено, ако член на СИК заяви, че не желае да бъде такъв или има други непредвидени обстоятелства.

„Както и днес, в изборния ден, ако някой член на секционна комисия не се е явил, трябва да бъде заменен“, заяви Росица Матева.