Apple планира „седмица на съобщенията“, която ще започне днес, 28 октомври, и почти сигурно ще включва разкриването на нови Mac компютри. Старши вицепрезидентът на компанията по световния маркетинг Грег Джосуак пък написа в X „Mac 😉 your calendars!“, с което напълно изпусна котката от торбата.

„Предстои ни вълнуваща седмица на съобщения, която започва в понеделник“, добави малко по-късно той. „Останете на линия...“

Очакванията са Apple да покаже настолни Mac и лаптопи MacBook, които работят с чипсети M4, година след като компанията представи първите си модели, захранвани от собствения ѝ M3.

M4 дебютира в iPad Pro по-рано тази година, но Apple все още не е обновила своите Mac компютри с този чипсет. Отдавна се говори, че гигантът от Купертино ще пусне iMac - 14-инчов и 16-инчов MacBook Pro и преработен Mac mini до началото на 2025 г., а сега изглежда, че ще го направи преди пика на сезона на празничното пазаруване.

Новият хардуер не е единственото нещо, което Apple е подготвила за тази седмица. Очаква се днес компанията да пусне софтуерни актуализации за iPhone, iPad и Mac, които ще дадат възможност на масовия потребител да се запознае за първи път с функциите на нейната AI платформа Apple Intelligence.

Всички тези устройства с чипа M4 от следващо поколение се очаква да изстрелят Apple напред в надпреварата в изкуствения интелект, която в момента се води на полето на персоналните компютри с разрастването на продуктите Copilot+ на Windows и процесорите на Qualcomm, Intel и AMD.