Хена Виркунен, кандидат за комисар по технологиите и сигурността на Европейския съюз, иска блокът да намали зависимостта си от китайските технологии. За да се случи това обаче, тя трябва да започне от собствения си дом.

Финландската кандидатка за член на Европейската комисия познава твърде добре борбата на европейските технологични индустрии за съчетаване на глобалната конкуренция с проблемите на сигурността. Финландия е дом на една от малкото истински глобални технологични марки на континента - Nokia, но разполага с 5G мрежа, включваща голямо количество оборудване от китайската Huawei - силен конкурент на финландската компания.

41% от телекомуникационните мрежи на Финландия се състоят от китайско оборудване на Huawei, според данни от 2022 г., обобщени от консултанта по телекомуникации Джон Странд.

Тази цифра хвърля светлина върху нивата на зависимост на Финландия от Китай. Между 2000 и 2023 г. страната е сред петте най-големи дестинации в Европа за китайски преки чуждестранни инвестиции след Обединеното кралство, Германия, Франция и Нидерландия, като през годините натрупва около 14,1 млрд. евро, според доклад на мозъчните тръстове Rhodium Group и MERICS, цитиран от POLITICO.

Финландия е в списъка на ЕК за наблюдение на държави, които не са приложили правилно плана за намаляване на зависимостта си от китайски доставчици за 2020 г. - 5G Security Toolbox. Той беше одобрен от всички столици на ЕС и цели намаляването на рисковете от кибершпионаж, саботаж и проблеми с веригата за доставки.

Това може да се окаже неудобно за Виркунен - бивш министър и член на Националната коалиционна партия на министър-председателя Петери Орпо - която ще има за задача да оказва натиск върху столиците, включително Хелзинки, да спазват линията на ЕС по въпросите на технологичната сигурност през следващите години. Нейният мандат, определен от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, е изпълнен с формулировки за защита и сигурност на цифровата икономика на блока в глобалната надпревара за технологично надмощие.

„Европа трябва да избягва критични зависимости от отделни доставчици и да премахне риска от високорискови такива в нашата верига за доставки, включително чрез ефективно прилагане на набора от инструменти за 5G“, заявява Виркунен пред членовете на Европейския парламент в писмени отговори на въпроси, публикувани миналата седмица, преди изслушване в Парламента на 12 ноември.

То може да приеме или да провали кандидатурата ѝ.

Правилата на Финландия за осигуряване на 5G мрежите дават право на националния регулатор да включи определени доставчици в черен списък, ако те „застрашават националната сигурност или националната отбрана“, но ограниченията се отнасят само за основната част на мрежата (централната система, която управлява данните), а не за по-широката мрежа от базови станции и антени, които приемат сигналите от телефоните, и мрежата за радиодостъп (RAN). Там Huawei има доминираща роля, като това се случва въпреки категоричната препоръка на ЕК към държавите членки да включат RAN в своите мерки за „ефективно намаляване на рисковете“.

„Хелзинки избра едно от най-малко обвързващите изпълнения на инструментариума“, признава Хосук Ли-Макияма, директор на мозъчния тръст ECIPE.

Силните търговски връзки между Финландия и Китай също поставят Хелзинки в трудно положение, когато става въпрос за ограничаване на доставките на технологии.

„Общата стойност на бизнеса в Китай за финландските компании се оценява на повече от 20 милиарда евро годишно“, се казва в доклад на финландското министерство на външните работи за 2023 г., в който Пекин е определен като „един от най-важните ни търговски партньори“.

„Китайските инвестиции играят по-голяма роля във Финландия в сравнение с която и да е друга страна от ЕС, като 8% от акциите на преките чуждестранни инвестиции се държат от Китай - десет пъти повече от средното за ЕС“, казва Ли-Макияма, позовавайки се на проучване, направено от неговата изследователска група.

От другата страна на тази монета, нещата не изглеждат добре за Nokia от години. Делът на финландския технологичен лидер в продажбите на базови станции и антени в Китай - най-големият пазар в световен мащаб - се е свил до 0,9% през 2023 г. от 6,2% през 2019 г., според поверителни данни за индустрията, с които разполага POLITICO.

„Финландия се надяваше, че ако са меки към Huawei, китайците ще хвърлят някои трохи след Nokia. Но реалността е такава, че никакви трохи не дойдоха“, казва Странд.

Правителствата по целия свят издигнаха бариери пред използването на китайско 5G оборудване - подтикнати от дипломатическа кампания както на Вашингтон, така и на европейските столици. Въпреки този натиск, от който се предполага, че се възползват съперниците на Huawei като Nokia и шведската Ericsson, базираната в Шънджън компания спокойно запазва позицията си на водещ доставчик с около 31% от пазарния дял на приходите в световен мащаб, сочат последните данни на базираната в Лондон изследователска компания Omdia. Ericsson е втора с 24%, а Nokia - трета с 20%.

Виркунен се срещна лично с главния изпълнителен директор на финландския доставчик на телекомуникационно оборудване Пекка Лундмарк в края на август, по времето, когато името ѝ започна да циркулира за технологичното портфолио. Според екипа ѝ това е било част от „обичайните ѝ срещи с бизнеса в родния ѝ избирателен район“, докато от Nokia посочиха, че дискусията е била за „европейската конкурентоспособност“.

Финландия като цяло е болезнен пример за това как глобалната конкуренция - особено тази с Китай - поразява технологичното лидерство на Европа. Този проблем сега трябва да бъде решен от Виркунен.

Фон дер Лайен повери на финландския любител на конете портфейл, свързващ технологичната политика със сигурността - отразявайки нов подход, който отчита как технологиите са се превърнали в инструмент в глобалния баланс на силите.

Досегашният опит на Виркунен като депутат в Европейския парламент подсказва, че може да бъде „ястреб“ по отношение на Китай. Тя призова ЕС „решително да намали зависимостта си от Китай“ по време на дебат в пленарната зала и се подписа под изменения, целящи да напомнят на правителствата на ЕС за техните задължения по „въпроса за надеждните доставчици“.

Какво предстои да се случи обаче, тепърва предстои да видим.