Huawei категорично се противопоставя и не се съгласява с коментарите, направени от представители на Европейската комисия. Това очевидно не се основава на проверена, прозрачна, обективна и техническа оценка на 5G мрежите. Това съобщава компанията в прессъобщение получено днес в Profit.bg

Реакцията на Huawei следва доклад на ЕК от вчера, в който се посочва, че "мерките, предприети от някои държави от ЕС срещу далекосъобщителното оборудване на китайските производители Huawei и ZTE, отговарят на общите насоки за сигурност на мрежите от пето поколение (5G)". Еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон призова държавите от ЕС, които още не са въвели мерки за оценка на заплахите за сигурността от внедряването на подобно оборудване, да не се бавят и да предприемат тази стъпка. "Тези държави знаят кои са, няма да ги назовавам", каза той.

Разбираме загрижеността на Европейската комисия за защита на киберсигурността в рамките на ЕС. Въпреки това, ограниченията или изключванията, основани на дискриминационни преценки, ще породят сериозни икономически и социални рискове, посочват по този повод от Huawei.

Това би попречило на иновациите и би нарушило пазара на ЕС. В доклад на Oxford Economics се посочва, че изключването на Huawei би могло да увеличи 5G инвестиционните разходи със суми, достигащи до десетки милиарди евро и това увеличение ще трябва да бъде платено от европейските потребители, отбелязват от компанията.

ЕС мъмри Германия заради оборудване на Huawei в 5G мрежите Страната се счита за изоставаща в прилагането на инструментариума за мрежова сигурност на съюза

Ето и останалата част от съобщението на Huawei:

Европейската комисия е в нарушение на договорите на ЕС и принципа на субсидиарност, като публично обявява индивидуален субект за "високорисков доставчик" без правно основание. От първостепенно значение е да се подчертае, че дискриминационната оценка „високорисков доставчик" не се прилага по отношение на нито един доставчик без обоснована процедура и адекватно изслушване.

В качеството си на икономически оператор в ЕС Huawei има процесуални и основни права и следва да бъде защитена съгласно законодателството на ЕС и на държавите членки, както и по силата на техните международни ангажименти.

Киберсигурността е основен приоритет на Huawei. Huawei има работещ Център за Прозрачност на Киберсигурността в Брюксел. Този център е отворен за клиенти и независими организации за тестване. Те са поканени да извършват справедливи, обективни и независими тестове и проверки за сигурност в съответствие с признатите от индустрията стандарти за киберсигурност и най-добри практики. Ние оставаме решени да предоставяме сертифицирани на световно ниво и надеждни продукти и услуги, свързвайки милиони европейци.