Масло от метан и въглероден диоксид: Същият вкус, но без отпечатък върху природата
Калифорнийският стартъп Savor предлага алтернатива на маслото, създадена чрез най-древната химия на планетата
&format=webp)
Маслото е един от големите културни символи на вкус и удоволствие, като стои в основата на безброй рецепти и традиции.
Какво обаче, ако е възможно да се насладите на същата кадифена текстура и богат вкус, но без да бъдат използвани животински или растителни продукти?
Savor е стартъп, подкрепен от Бил Гейтс, който има амбицията да революционизира производството на мазнини, пише Fast Company.
Вместо да разчита на слънчева енергия, растения и животни, екипът използва метан, въглероден диоксид и дори зелен водород, за да създаде мазнини чрез термохимичен процес. С други думи - те превръщат въглерод, водород и кислород в мастни киселини, които после пренареждат в триглицериди.
Крайният резултат е впечатляващ, защото компанията предлага масло, палмово масло, както и какаово масло, без да използва нито един декар земя, антибиотици, хормони или торове.
„Това е най-древната химия на Земята“, казва Катлийн Александър, съосновател и CEO на Savor.
Тя добавя, че още преди милиарди години, на дъното на океаните, хидротермални отвори са предизвиквали подобни реакции между водород и въглероден диоксид, от които се образуват мастни киселини - основен градивен елемент на мазнините.
Именно тази „древна химия“ днес може да предложи нов отговор на едно от най-големите предизвикателства пред хранителната индустрия. Производството на мазнини и масла в световен мащаб е отговорно за около 7% от глобалните въглеродни емисии - над два пъти повече от авиационната индустрия, по данни от проучване, проведено от Savor с участието на учени по околна среда.

Амбицията на стартъпа обаче не спира дотук, защото освен че използват метан и въглероден диоксид, отделяни от фабрики, Savor работи и с компании, които се занимават с директен въздушен каптаж - технология за извличане на CO₂ директно от атмосферата.
„Толкова дълго сме експлоатирали природата, за да създаваме храна“, казва съоснователят Иън Маккей. „Savor задава въпроса - има ли начин, по който можем да оставим природата на мира и пак да получаваме това, което искаме?“
Ако се чудите какво може да се приготви с масло, създадено от метан или въглероден диоксид, то отговорът е: всичко, което можете да приготвите с животински или растителен продукт.

Във видео на сайта на стартъпа звездният сладкар Хуан Контрерас от тризвездния Atelier Crenn показва как приготвя класически бриош с новото масло - рецепта, която според него е „изцяло посветена на маслото“.
Любопитното е, че ресторантът сваля бриоша от менюто си, след като спира да използва млечни продукти. „Вече се усеща почти като да работиш с обикновено краве масло“, казва Контрерас. „Ако ми го сервират в ресторант... ще си помисля, че си е съвсем нормално масло.“
Savor може и да не се насочва директно към рафтовете в супермаркетите, поне към момента, но определено вече намира мястото си сред най-високия клас професионални кухни.