Любителите на шоколада са изправени пред поредното поскъпване, тъй като забавеният ефект от пазара на какао се отразява на търговците на дребно.

Цените на какаото се повишиха значително през последните години, достигайки рекордни нива на фона на неблагоприятни метеорологични условия, нашествия от вредители и недостиг на доставки в Западна Африка, която произвежда около три четвърти от доставките по света, съобщава CNBC.

Тази тенденция се съчетава с по-широката инфлация на цените на дребно, което повишава разходите и намалява търсенето на сладкиши.

Проучване от 2024 г. на британската потребителска група Which? установи, че шоколадовите продукти са категорията с най-висока средна годишна инфлация в хранителните магазини миналата година, достигаща 11%. В САЩ цената на популярни продукти като Hershey’s Kisses също скочи с около 12% на годишна база.

Адалберт Лехнер, шеф на швейцарския гигант Lindt & Sprüngli заяви пред CNBC през април, че не смята, че цените на какаото „някога ще паднат до нивата, на които са били преди“.

Фючърсите остават нестабилни, но като цяло се понижават от началото на годината, падайки от 8177 долара за тон в началото на януари до около 7855 долара през август. За сравнение, преди три години цената беше 2374 долара.

Според Трейси Алън, стратег по селскостопански суровини в J.P. Morgan, скорошният спад няма да се отрази на цените на шоколада в краткосрочен план.

Шоколатиерите все още се справят с повишените цени на какаото от четвъртото тримесечие на 2024 г., когато те достигнаха рекордни нива. „Тези повишени цени наистина оказаха забавено въздействие върху цялата индустрия“, посочва експертът, като по-високите разходи за бизнес се прехвърлят върху потребителите.

„На пазара има продължителен дефицит, изчерпване на наличността на какаови зърна и наличността на продукти. Затова се опасявам, че цените ще останат по-високи за по-дълго“, допълва тя.

Въпреки това, перспективите може да са малко по-оптимистичниза натоварения великденски сезон.

Индустриалното търсене от страна на производителите отслабва, точно когато предлагането се подобрява, с увеличаване на производството, по-добри метеорологични условия и нови насаждения в Еквадор и Бразилия, които достигат зрялост, според анализ на J.P. Morgan, въпреки че цените на какаото се очаква да останат по-високи за по-дълго време на ниво 6000 долара за тон.

Хамад Хюсеин, икономист по климата и суровините в Capital Economics, заяви пред CNBC, че дългогодишните предизвикателства пред производителността, като болести и години на недостатъчни инвестиции в Кот д'Ивоар и Гана – двата най-големи производители на какао в света – означават, че глобалното предлагане ще остане ограничено, дори ако метеорологичните условия в Западна Африка се подобрят през следващите месеци.

„Това ще поддържа цените на исторически високи нива. Исторически високите цени на какаото могат да подкрепят цените на шоколада“, допълва той.

В Обединеното кралство компаниите са изправени пред по-високи разходи поради увеличенията на минималната заплата и социалните осигуровки на служителите, което според Хюсеин се отразява на цените на хранителните продукти, включително шоколада. Същевременно в САЩ влиянието на митата може окаже натиск за повишаване на цените на шоколада през следващите месеци.

„Резултатът е, че потребителите вероятно ще се сблъскат с високи цени на шоколада за известно време“, допълва още експертът.