Американските фючърси за доставка на какао през декември се понижиха с 1,4% в сряда, като се търгуваха на цена от около 6090 долара за тон, удължавайки загубите, които доведоха до спад от 10% в стойността на контрактите през седмицата, приключила на 3 октомври.

Това бележи промяна в траекторията на суровината, чиито цени оставаха високи през последните две години.

Американските фючърси достигнаха връх от 12 931 долара в средата на декември, но тази седмица паднаха до най-ниските си нива от началото на 2024 г., съобщава CNBC.

Трудните условия в селското стопанство, нашествията от вредители и контролът върху износа в Западна Африка доведоха до повишаване на цената на какаото през последните години, но възходящата тенденция спря миналата седмица, след като правителствата на Кот д'Ивоар и Гана повишиха минималната цена, плащана на производителите на какао.

Анализатори от инвестиционната банка Citi заявиха в понеделник, че финансовите мениджъри заемат „исторически слаба спекулативна позиция“ по отношение на какаото, като добавиха, че данните им показват „слаб импулс“ и „сигнал за препродаване“ за суровината.

Анализатори от Societe Generale също заявиха в понеделник, че договорите за какао, търгувани в Лондон, са били „изключително препродадени“.

„Финансовите мениджъри преминаха към нетна къса позиция тази седмица. Какаото е изключително уязвимо към покриване на къси позиции, които са се увеличили до най-високото ниво от август 2022 г.“, допълниха те.

В Ню Йорк какаото също е уязвимо към покриване на къси позиции, макар и не в същата степен като в Лондон.

Покриването на къси позиции е процес, наблюдаван, когато инвеститорите изкупуват обратно заемни активи, за да затворят, което може да доведе до печалба или загуба. Ако цените се повишат, бързата реакция за затваряне на късите позиции може да доведе до short squeeze, при който търговците се връщат към актива, което повишава цените.

Стратезите на J.P. Morgan заявиха тази седмица, че вече се появяват признаци за възстановяване.

„Пазарите на какао се сринаха рязко след като правителствата на Кот д'Ивоар и Гана повишиха цените на производител, което доведе до една от най-резките седмични загуби за годината след продажбите на новата реколта. Общият брой на отворените фючърси и опции на пазара на какао се повишава от исторически ниски нива до нивата от февруари 2025 г.“, допълниха те.

През февруари фючърсите на какао в САЩ периодично се търгуваха над границата от 10 000 долара.