Добри перспективи пред европейските индекси

982
Добри перспективи пред европейските индекси

Европейските компании отчитат най-големия ръст в печалбите си от шест години насам, в следствие на възстановяването на икономиките в региона и добрия световен растеж.

И макар че Португалия се превърна в третата страна членка на съюза, която потърси помощ, индексът, следящ представянето на най-големите европейски компании Stoxx Europe 600 Index, се повиши с 0.6% до най-високата си от две години насам стойност през изминалата седмица.

За последните две години показателят е нараснал с цели 78%. В същото време единната валута отбеляза най-голямото си повишение в историята през първо тримесечие на годината.

Изискваната доходност от инвеститорите за държане на испански и италиански държавни облигации в сравнение с германските се понижава, което е друг положителен сигнал.

Печалбите на компаниите от индекса Stoxx 600 могат да регистрират ръст от 20% през настоящата година, водени от компании износителки, като Bayerische Motoren Werke AG според прогнози на Bloomberg.

Повишението ще доведе до ръст в печалбите на компаниите от индекса до 93%, което би било най-много от 2005-та насам.

Въз основа на това анализаторите прогнозират по-нататъшен ръст за индекса от средно 8.1% за тази година. За сравнение очакванията за ръст на широкия индекс Standard & Poor's 500 са за 5.3%.

Днес индексът загуби 0.1% от стойността си, с което повишението му за тази година е в размер на едва 2%.

Очакванията са нетните печалби на компаниите в него да са се повишили с 33% през първото тримесечие.

Компаниите се търгуват при съотношение цена-отчетени печалби от 13.7, на фона на 15.6 за тези от S&P 500.

Въз основа на прогнозираните печалби това съотношение се очаква да се понижи до 11.3, което би било най-ниското от 2008 насам.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg