Най-надценените в заведенията продукти

10805
Най-надценените в заведенията продукти

Когато става въпрос за цените на стоките, ясно е, че колкото по-евтина е една стока в абсолютно стойност, толкова по-голяма може да е надценката, която й се слага.

Нормално е, че когато един търговец с определени постоянни разходи формира своите цени, той прави така, че приходите да стигат за покриване на тези разходи и да формира печалба за поетия търговски риск.

За нас обаче, като потребители в условията на криза, в която приходите ни стават все по-несигурни, е важно да знаем кои стоки са със свръхнадценки, което би могло да е източник за спестяване на средства. Става въпрос предимно за заведения.


1. Кафето в заведение - макар и доскоро да върлуваше тезата, че кафенетата не печелят от този продукт, а предимно от продажбата на алкохол, и безалкохолни продукти, това може би далеч вече не е точно така.

И докато 2 лв. ви струват малка сума, която бихте могли да отделите за кафе, помислете за следното. Кафе „Lavazza" среден клас е при цена от 20.56 лв. за килограм в голям супермаркет. От един килограм, ако се следват нормите от 6 гр. за кафе, би следвало да се получат 166 кафета.

Или себестойността на чаша кафе, без да включваме цената на изхабената ток и вода, които са още няколко стотинки, възлиза на 12.4 стотинки. Всичко останало плащате за удоволствието да го пиете навън, а не вкъщи. Добра надценка от близо 1 500% нали.

Като добавим и риска (по скоро безсмислието на фона на ниската себестойност дори и на хубавото кафе), вместо желаната марка да ви бъде сервирана друга марка кафе, само за да се спестят няколко стотинки, то пиенето на кафе може да ви донесе повече нерви отколкото удоволствие. А да не забравяме, че сервитьорите, често нямат да ви върнат или доброволно им оставяте бакшиш.

Ако пиете кафе по два три пъти на ден в заведение, то макар и да не го усещате на месец се разделяте с над 100 лв..

2. Сметанката. - Това е задължителен атрибут към всяко кафе за много хора. И ако доскоро цената й беше 10-20 ст., то хитрите собственици установиха, че това е един добър начин за изкарване на допълнително пари, и решиха, че хората спокойно биха се разделяли с по 40-50 ст. за сметана.

Ако ви се струва глупаво да носите сметанка в джоба си, която сте закупили при цена от 2 ст. от голям магазин (на едро), помислете пак. Да ви искат петдесет стотинки за нея е доста „нахално". Три кафета със сметанки се равняват горе долу на четири без. Надценката тук е в диапазона има-няма близо 2000%, направо не мога да я сметна.

3. Безалкохолното и минералната вода. -При безалкохолните вече се връщаме към по-нормални нива на надценки и то не за друго, а защото себестойността на безалкохолното е по-висока. Няма как за бутилка безалкохолно да искаш примерно пет лева (не че на собствениците не им се иска).

И понеже явно им се струва ниска рентабилността от 100%, тук започва голямото надлъгване. Поръчвате си безалкохолно, като разбира се няма да се намери сервитьор, който да ви каже дали е от бутилка или е пълнено. Носи ви се чаша напитка, която е далеч от бляна ви за това, което сте смятали, че ще пиете.

При минералната вода е същото. Налива се чаша от галон от 20 л със себестойност няколко стотинки, а цената която плащате може да е лев- лев и петдесет.

4. Алкохолът. Да си дойдем на думата. При относително високи цени на бутилките от различен тип и клас, надценките си остават доста големи. Кръчмите печелят предимно от продажбата на алкохол. 3 лв. за малка ракия може и да е относително приемливо на фона на хубавата обстановка и музиката, но трябва да се върнем на доходите и възможностите на хората. От друга страна някой би казал търсене и предлагане - щом се купува на тази цена, значи там е и равновесната точка. Принципно е така. Аз обаче се чудя защо плащаме такава надценка за продукта и обслужването, което се получават на повечето места.

Бутилка от най-скъпите ракии се продават за около 20-25 лв. Или надценката, която се получава тук, е около 80-на процента. При по-евтините варианти надценката се повишава, като цената на малката не пада пропорционално. И тук остават съмненията дали когато не си поръчаме скъпа напитка, не ни носят от наливната, бутилирана в някое мазе. Колко ли е надценката в този случай?

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Димитър
# 0
10:06 | 8 June 2019
Много повърхностни разсъждения.Вие се чудите за нещо и аз се чудя,защо ви плащат за некачествената „статийка” и защо я чета?Всеки се чуди за нещо и прави нещо,което не разбира,затова гоолямо чудене пада☺
Любител на кафе
# 1
13:03 | 11 March 2009
Тошко Тошко.... май те отказахме от писането :( ама земи мисли малко преди да пишеш. Хайде да смятаме така: 10 маси * 15 часа са 150 часа, по 2ма човека са 300 човекочаса*22 дена са 6600 човекочаса на месец, по 2 лева (от по кафе) са 13200 лева ОБОРОТ на месец. За сравнение един средно ниво мениджър в голяма компания докарва до 5000 лева чисти на месец. Е сега, този човек, дето си е заложил парите и времето и нервите и можеби си е ипотекирал жилището и е поел сам целия риск за да отвори това кафене, мислиш ли че не заслужава да получава такава месечна печалба и мислиш ли че може да я постигне с оборот от 13200 лева? Да не говорим че сценария който разигравам е при почти 100% натовареност на заведението което просто нема как да се случи.
сирена
# 2
20:03 | 10 March 2009
В близко бъдеще ще се наблегне на водата
бобар
# 3
17:03 | 10 March 2009
Заради такива дървени философи между другото държавицата ни е на това дередже. Нали е по лесно да''пресметнеш'' печалбата на ближния и да го бщвиш за мошеник от колкото да се захванеш да свършиш нещо смисленно.
barmana
# 4
16:03 | 10 March 2009
Докато гледаме канчето на другия тази Булгария няма да се оправи. Защо не направиш така, че да си увеличиш приходите Бе диване, а не да съкращаваш разходите. Когато нямя пари трябва да се увеличават заплатита, а не да се намаляват разходите.
barmana
# 5
16:03 | 10 March 2009
Абе глупак, какви са тези стотинки дето прибавяш-не си ли чувал /май си голям чувал / за проценти-заплатата е примерно 30 % това е 3.72 стотинки а не една и така на татък
solo5.log.bg
# 6
16:03 | 10 March 2009
тъй като всички мнения преди моето са критика към статията ще кажа, че е наистина не се смятат и другите разходи, но те са пренебрежимо малки на фона на оборота, който се прави от продажбата на кафе например да не бчи да искате да кажете, че заплатите на персонала се формират от една единствена продадена чаша кафе ако една чаша кафе Лаваца излиза 12,4 стотинки като вложен материал можем да добавим още 1 стотинка за вода и ток и т.н нека да добавим и 1 стотинка за заплати и т.н други разходи и ще получим 15 стотинки ако искате да добавим още 5 стотинки отгоре (което е много, но сега съм ларж) и какво става ?! за 20с стотинки разходи имаме 1,80лв оборот преди облагане от една чаша кафе ако приемем, че кафето струва 1,50 (което вече е евтино за София) получаваме сумата 1,30лв преди облагане а сега, ако започна да говоря какви данъце плащат повечето заведения разговора ще отиде към града на тепетата :-))
solo5.log.bg
# 7
16:03 | 10 March 2009
браво за статията право в десятката :-)
Боби
# 8
16:03 | 10 March 2009
Г-н Минчев, всичко написано е около 60% вярно но като не искате не влизайте в кафе или ресторат и не консумирайте нищо.Смятате само печалбата на всички тези заведения а не слагате тяхните разходи за заплати,консумативи,данъци,приблизително 15 часов работен ден и др.Вие сте просто един завистлив над 2000% човек.И като смятате,че печалбата е толкова голяма ми хванете се и вие на хорото и го играйте ако можете или ви стиска.И за сведение в българия 90% от продуктите предлагани в тъговската мрежа са с надценка от над 100%.
Стефан Трифонов
# 9
15:03 | 10 March 2009
Абслолютно неправилно пресмяташ надценките и това прави статията много- много далече от реалноста. При пресмятане на възвращаемоста отчиташ единствено вложения материал, което е абсолютно невярно. Не може да не се отчитат например заплатите на служителите, данъците, които за заведения са много големи, наеми, амортизация на машини, оборудване и др. Да не говорим за изплащането на едно прилично обзавеждане, сметки за ток, отопление и т.н. Имам близък, който държи кафене и мога твърдо да заявя, че чистата печалба от кафе и напитки е около 10-15%. Съветът ми е да се пише малко по- съсредоточено и задълбочено. Иначе се раждат безсмислици като тази!
Делян
# 10
15:03 | 10 March 2009
Абе, човек, защо говориш като не разбираш. Цената на стоката не се формира само от разхода за закупуването и. Наем на стола, на който седи клиента и 2 часа пие кафенце, заплати, осигуровки, данъци, лицензи, разрешителни, ток, вода, газ и други. За сметаната съм съгласен, че трябва да си идва с кафето безплатно. При другите напитки надценката е от 100 до 150%. Но не забравяй, че това не е печалбата. Да не говорим, че за 3лв. малкото (какавто и да е алкохол) ще вземеш или Перла, Бургас 63, Водка Финландия. Ама говори си де, просто недей да заблуждаваш хората като не публикуваш пълните факти.
gab
# 11
15:03 | 10 March 2009
ще пия кафе само вкъщи, статията е добра!
Kaloian
# 12
15:03 | 10 March 2009
Edna popravka za kafeto. Smetkata e viarna taka kakto e napravena - da. No kato shte se govori za pe4alba i procenti neka da vkliuchim i slednoto (osven toka i vodata kakto se spomena veche) : - Otoplenie na zavedenieto, - naem, - zaplati, - danaci i taksi, - amorizacia na mashinite i obzavejdaneto, - vsi4ki ostanali razhodi za podrajka - novi chashi, pokrivki (ako e restorant), preparati razni za po4istvane i kakvo li o6te ne! Taka che ako vlkiuchite vsichko tova v smetkata plius toka zimata, koito vaobshte ne e evtin v Balgaria, shte vidite 4e tozi procent izob6to ne e realen !!!
barmana
# 13
15:03 | 10 March 2009
Тази статия е писана от не човек а селянин.Защо не не извади от крайната цена следните неща:заплати,вода,ток,амортизация,такси,данъци,инфлация,фира,лицензи,категоризация,хеи,консумативи/тоалетна хартия,химикалки,касови ролки,работно облекло,транспорт,глоби/.
митев
# 14
13:03 | 10 March 2009
неправилно се смята само стойноста на кафето и тока, а там се включва и наемът и заплата на персонала-щом искаш да се кефиш някой друг да ти го приготви и сервиеа??????
in
# 15
12:03 | 10 March 2009
Нали трябва да има за рекетьорите от ХЕИ, данъчните, общинските, екологията, полицията ит.н. и т.н. За надписания ток, за част от неотчетения оборот от лъжливи сервитьори. Ресторантьорите не печелят много. Печелят бюрократите - от корупция!
Слави
# 16
11:03 | 10 March 2009
Алабала, това да не е комунизъм ? Това е пазарна икономика, ако искам ще продавам сметаната и за 10 лева и никой неможе да го промени !
Любител на кафе
# 17
09:03 | 10 March 2009
Абе симпатяго, ако така смяташ себестойността, вземи да отвориш едно кафене и продавай кафе по 20 стотинки ( тва е добра надценка според теб) да видиш за колко време ще фалираш. Само да ти напомня Някои неща дето не си ги калкулирал: Наем на заведението Заплати на бармана и/или сервитьорката Отопление Осветление Застраховка СОТ Мебели Ремонт на кафенето Данъци Чистене Как ти се струва а? Още ли смяташ че себестойността е 12.4 стотинки? Сега, верно че и аз не ги разбирам тези дето си купуват кафе от кафенето в пластмасова чаша и го носят в офиса, но като си зимаш кафе си плащаш и за това че ти го правят а не го правиш ти, че ти отсервират, че ти мият чашата после, че седиш на топло и светло, че си правиш лафче с приятели и не се налага после да чистиш след тях (ако ти дойдат на гости) Ей аман от дървени философи
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg