Платината рекордно по-евтина от златото

1930
Платината рекордно по-евтина от златото

След като проби ключовото ниво от едно, съотношението между цената на платината и златото достигна нова най-ниска стойност от началото на статистиката през 1986 година. При ниво от 0.9, платината е относително най-евтина спрямо златото до момента.

По принцип изключително рядко се случва цената на платината да е по-ниска от тази на златото, а настоящото ниско съотношение се определя от по-малкия спад в цената на златото от тази при платината през последните седмици.

За последен път тенденции платината да е с по-ниска цена са се наблюдавали през средата на 90-те години, когато все още употребата на метала не е била толкова разпространена в автомобилната индустрия.

Ниското съотношение под 1 между цената на златото и платината показва, че инвеститорите избират сигурността пред ръста.

Глобалната несигурност, довела до повишение в цената на златото, както и перспективите за забавяне на ръста на световната икономика, ограничаваща поскъпването на платината, са сред основните причини за този пазарен дефект.

Традиционно платината се търгува с широка премия спрямо златото, предвид факта, че металът е 30 пъти по-рядък от златото и затова се приема, че е много по-ценен.

Платината в много по-голяма степен се търгува подобно на останалите суровини, а цената й се определя от търсенето и предлагането.

За разлика от нея златото се приема като актив, използван за застраховане срещу глобалната криза и фактори като несигурност и кризи въздействат значително върху цената му.

В исторически план златото се търгува в диапазона между 80 и 100% от цената на платината. Този процент се понижи до около 44% през 2000 година, когато златото достигна своето дъно на фона на интернет бума.

Впоследствие златото се търгуваше в рамките между 40 и 60% до 2008-ма година, когато всичко се промени.

Анализаторите са на мнение, че бичият цикъл в цената на златото ще постави нови исторически рекорди в съотношението между златото и платината.

Финансовите специалисти смятат, че тенденцията на по-висока цена на златото ще продължи до края на финансовата криза, след което можем да видим отново изпреварваща цена на платината.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Raphael
# 0
08:05 | 12 May 2012
You have shed a ray of snushnie into the forum. Thanks!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg