По-богати сте, отколкото мислите

2473
По-богати сте, отколкото мислите

В настоящия момент на криза, непрекъснато сме заливани от негативна информация, не само от медиите, но и от приятели, роднини и колеги.

Може би е добре обаче да се съсредоточим над положителните неща. Ето няколко факти, които ни показват, че сме по-богати, отколкото си мислим:

1. Планирате вечеря довечера?


Над един милиард хора по света, или около една шеста от населението на планетата, страдат от хронично недояждане или глад.

2. Давате три лева и петдесет стотинки за кафе и безалкохолно?

Пушачите най-вероятно дават същата сума само за цигари на ден. Според данни на Световната банка над три милиарда души по света живеят с по-малка сума на ден, което се смята за граница за крайна бедност.

3. Когато сте жадни, си наливате спокойно чаша вода?

Независимо колко се оплакваме от качеството на водата в градската мрежа и нейната цена, все пак имаме достъп до нея. Според Световната банка около 1.2 млрд. души по света нямат на разположение питейна вода.

4. Децата се оплакват от училището?

Над 70 милиона деца, предимно в развиващите се страни, нямат достъп до основно училище, сочи доклад на ОН.

5. Четете пресата?

Дали четете новините във вестник или в Profit.bg, вие сте по-добре от един милиард души по света, които не могат да четат през 21-ви век.

6. Наближавате 65 години?

Не се оплаквайте, а се радвайте, че сте достигнал тази възраст. Средната продължителност на живот в развиващите се африкански страни е едва 46 години.

7. Недоволствате от здравната ни система?

Може би имате право за много неща, но все пак помнете, че над 10 млн. деца по света умират на година от болести, които са предотвратими, но там където живеят няма здравеопазване.

8. Ще посрещнете коледните и новогодишните празници в дома си?

Дори и да е с ипотека, която трябва да изплащате в следващите 25 години, нещата не са чак толкова лоши. Близо половин милион души бягат всяка година от 44 развиващи се страни, поради войни, расови или религиозни дискриминации. Съществуват вече 10.5 млн. бежанци, които са потърсили убежище в други страни според ОН.

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg