Проблемът на Гърция е, че няма печатница за евро

881
Проблемът на Гърция е, че няма печатница за евро

Проблемът на Гърция е толкова гибелен, защото никоя от всяка една проблемна държава в Еврозоната няма печатница за евра. Те не могат да използват метода прилаган от Федералния резерв на САЩ да създават пари от въздуха, за да решават днешните проблеми, пише msn.com.

Бягството от държавни дългове избухна поради страховете за платежоспособността на Португалия, Ирландия, Италия, Гърция и Испания, група която е наречена с акронима от първите им букви на английски PIIGS.

Тези държави носят бремето на евро-деноминиран дълг, но без да притежават печатници за пари, както стана дума.

Като цяло, Гърция вероятно е по-малък проблем от Калифорния за САЩ, но фактът, че страната може да печата долари и няма правила за това спасява положението отвъд океана.

Когато имаш печатници за пари, които работят на пълни обороти (както в САЩ, Великобритания и Япония), можеш да бъдеш безотговорен колкото искаш.

Но когато се опиташ да въведеш малко дисциплина, както прави Европейската централна банка, нещата се усложняват.

Как точно ще се развие ситуацията не е ясно в този момент. Но едно се знае - въпреки че е трудно да си представим, че разнородните европейски националности ще поемат в една посока, то все пак ще го направят, защото са положили вече толкова много усилия да създадат тази система.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg