Знаят ли изобщо нещо от АПСК и МИЕТ? (  57B  )

2007
Знаят ли изобщо нещо от АПСК и МИЕТ?

Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) можеше да се появи на бял кон с приватизацията на държавното участие от близо 80% от капитала на Булгартабак-Холдинг. Първо, защото сложи край на една дългогодишно влачена продажба и второ, защото показа изключителна бързина по извършване на сделката. И то не заради друго, ами защото щеше да покаже, че може да работи в срокове. Да си припомним, че изпълнителният директор на агенцията Емил Караниколов заяви тази пролет, че купувачът на Булгартабак ще е ясен през септември.

Но само можеше, а сега не е така! За всеки вече е ясно, че тази приватизация трябваше да се случи и за това говори скоростта, с която тя бе придвижена, а тази бързина не е характерна за българската бюрократична машина.

Да оставим на страна критериите за избор на купувач, които бяха заложени в конкурсната документация (според някои твърдения те са отблъснали стратегическия инвеститор) и да се фокусираме над бъдещия мажоритарен акционер в цигарения холдинг - специално създадената за участие в конкурса компания БТ Инвест. Ясно е, че зад нея стоят руски капитали, в лицето на ВТБ Капитал, или ВТБ.

Ако и в понеделник се обадите на някого от АПСК или Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) с въпроса: „Господа, знаете ли нещо повече за този купувач БТ Инвест, за неговите намерения и има ли наистина други заинтересовани страни от тази продажба, зад БТ Инвест", те несъмнено ще ви кажат следното: „Всичко, което знаем, вече сме го споделили".

Истината е, обаче, че в това, което те вече са споделили пред обществото, няма никаква информация. Пълна дезинформация. Странно е дори, че българското общество получава повече яснота (данни, слухове и предположения) от руските медии, а не от отгворните по продажбата български институции.

Някак си е странно и наивно да се смята, че българските институции продават така на сляпо Булгаратабак-Холдинг, без да си направят труда да разберат какво е всъщност БТ Инвест. И това при приватизационна сделка за структуроопределящо предприятие? 

Странно или не, българският икономически министър Трайчо Трайков заяви преди седмица следното: „Съвсем скоро ще стане ясно кой е купувачът на "Булгартабак"! Но и допълни: „При всички положения има възможност да се препродава. Вероятно това ще стане и сега, не самата компания, а дружеството - купувач, но който и да го придобие, той ще е обвързан със същите ангажименти, които има БТ Инвест".

Значи се очаква препродажба, но не се знае на кого? Но откъде идва тази увереност? Явно ще се изненадваме взаимно, или не съвсем?

Но нима едно подобно отношение не разклаща доверието на обществото, инвеститорите и бизнеса към българските политици и бюрократи?

А на господата от АПСК и МИЕТ препоръчвам да преглеждат по-редовно руските медии, за да са по-информирани в следприватизационния си контрол, след като не искат или нямат капацитет да проучват своите клиенти.

Булгартабак-холдинг АД-София, 57B – профил и борсова статистика

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Paty
# 0
08:02 | 26 February 2012
Action requires konlwedge, and now I can act!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg