10% спад на БВП през второто тримесечие отчете НСИ

528
10% спад на БВП през второто тримесечие отчете НСИ

© Pixabay

През второто тримесечие на 2020 г. брутният вътрешен продукт (БВП) възлиза на 27.39 млрд. лв. по текущи цени, сочат данни на Националния статистически институт.

Преизчислен в евро, БВП е съответно 14 млрд., като на човек от населението се падат 2 016 евро.

Сезонно изгладените данни показват спад от 8.5% на БВП през второто тримесечие на 2020 г., в сравнение със съответното тримесечие на предходната година, както и понижение от 10.0% спрямо първото тримесечие на 2020 г.


БВП в стойностен обем, текущи цени

Второ тримесечие

 

По предварителни данни произведеният брутен вътрешен продукт през второто тримесечие на 2020 г. възлиза на 27.39 млрд. лв. по текущи цени. На човек от населението се падат 3 944 лв. от стойностния обем на показателя.

При среден за тримесечието валутен курс от 1.775410 лв. за 1 щатски долар БВП възлиза на 15.43 млрд. долара и съответно на 2 221 долара на човек от населението.

Създадената от отраслите на националната икономика брутна добавена стойност през второто тримесечие на 2020 г. възлиза на 23.84 млрд. лв. по текущи цени.

През второто тримесечие на 2020 г. относителният дял на аграрния сектор в добавената стойност на икономиката увеличава равнището си спрямо същото тримесечие на предходната година с 0.1 процентни пункта.

Индустриалният сектор увеличава относителния си дял в добавената стойност на икономиката с 2.1 процентни пункта, до 28.4%.

Относителният дял на добавената стойност, реализирана от дейностите в най-големият сектор на икономиката - този на услугите, намалява до ниво от 68.0% при 70.2% през съответния период на предходната година.

За крайно потребление през второто тримесечие на 2020 г. се изразходват 78.7% от произведения БВП. Инвестициите (бруто образуване в основен капитал) формират 18.9% от произведения БВП. Външнотърговското салдо от стоки и услуги е положително.

Темп на прираст на БВП, общо и по компоненти

Тримесечни изменения по сезонно изгладени данни

Според сезонно изгладените данни през второто тримесечие на 2020 г. БВП спада спрямо предходното тримесечие с 10.0%. Брутната добавена стойност в икономиката намалява с 8.9%.

По предварителни данни за второто тримесечие на 2020 г. крайното потребление намалява с 2.1%, а бруто капиталообразуването се понижава със 7.9%. Износът на стоки и услуги понижава равнището си спрямо предходното тримесечие според сезонно изгладените данни с 22.1%, а вносът на стоки и услуги - с 20.4%.

Годишни изменения по сезонно изгладени данни

БВП намалява с 8.5% през второто тримесечие на 2020 г. в сравнение със същото тримесечие на предходната година според сезонно изгладените данни. През второто тримесечие на 2020 г. спрямо същото тримесечие на предходната година брутната добавена стойност се понижава със 7.6%.

Спадът на брутната добавена стойност се определя от регистрираното намаление при: Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети; транспорт, складиране и пощи; хотелиерство и ресторантьорство - 17.7%, Култура, спорт и развлечения; други дейности; дейности на домакинствата като работодатели; недиференцирани дейности на домакинствата по производство на стоки и услуги за собствено потребление; дейности на екстериториални организации и служби - 4.7%, Операции с недвижими имоти - 3.0%, Добивна промишленост; преработваща промишленост, производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива, доставяне на води, канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване - 2.8%, и Селско, горско и рибно стопанство - 0.8%.

По отношение на компонентите на крайното използване влияние за регистрирания икономически спад имат индивидуалното потребление - с намаление от 0.2%, и бруто капиталообразуването - с понижение от 14.1%. Износът на стоки и услуги намалява с 19.0%, а вносът на стоки и услуги - с 19.1%.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg