10.6% ръст на средната месечна заплата у нас

699
10.6% ръст на средната месечна заплата у нас

© Pixabay

Средната месечна работна заплата нараства с 10.6% през четвъртото тримесечие на 2017 г. спрямо същия период на предходната година, сочат данните на Националния статистически институт.

Така през последното тримесечие на миналата година средната месечна брутна заплата е възлизала на 1 095 лева. По конкретно, средното възнаграждение по месеци е било следното: 1 084 лева за октомври, 1078 лева за ноември и 1 123 лева за декември.

Най-голямо увеличение на заплатите на годишна база се отчита в икономическите дейности „Образование“ - с 18.5%, „Други дейности“ - с 14.5%, и „Административни и спомагателни дейности“ - с 14.4%.

Икономическите дейности с най-високо средномесечно брутно трудово възнаграждение на наетите лица по трудово и служебно правоотношение през четвъртото тримесечие на 2017 г. са:

-„Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далеко-съобщения“ - 2 448 лева

-„Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“ - 1 808 лева

-„Финансови и застрахователни дейности“ - 1 783 лева.

Най-нископлатени са били наетите лица в икономическите дейности:

-„Хотелиерство и ресторантьорство“ - 647 лева

-„Други дейности“ - 789 лева

-„Строителство“ - 847 лева.

През четвъртото тримесечие на 2017 г. спрямо същия период на предходната година средната месечна работна заплата в обществения сектор нараства с 10.2%, а в частния - с 10.8%.

По предварителни данни на Националния статистически институт, наетите лица по трудово и служебно правоотношение към края на декември 2017 г. намаляват с 34.0 хил., или с 1.5%, спрямо края на септември 2017 г., като достигат 2.28 милиона.

Спрямо края на третото тримесечие на 2017 г. най-голямо намаление на наетите лица се наблюдава в икономическите дейности „Селско, горско и рибно стопанство“ - с 12.1%, „Хотелиерство и ресторантьорство“ - с 12.0% и „Операции с недвижими имоти“ - с 5.1%.

Най-голямо увеличение на наетите лица по трудово и служебно правоотношение е регистрирано в дейност „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“ - с 1.9%.

Защо работници от Молдова, Армения и Украйна биха работили у нас?Как българското правителство решава проблемите на трудовия пазар

В структурата на наетите лица по икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите „Преработваща промишленост“ и „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети“ - съответно 22.2 и 17.3%.

В края на декември 2017 г. в сравнение с края на декември 2016 г. наетите лица по трудово и служебно правоотношение се увеличават с 5.4 хил., или с 0.2%.

Най-голямо увеличение на наетите се наблюдава в икономическите дейности „Административни и спомагателни дейности“ - с 3.2 хил., и „Хотелиерство и ресторантьорство“ - с 2.2 хил., а най-голямо намаление - в „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети“ - с 2.9 хиляди.

И в процентно изражение увеличението е най-значително в икономическите дейности „Административни и спомагателни дейности“ - с 2.8%, и „Хотелиерство и ресторантьорство“ - с 2.1%, докато най-голямо намаление е регистрирано в „Операции с недвижими имоти“ - с 2.8%.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg