13% от българите готови да плащат повече за чиста енергия

502
13% от българите готови да плащат повече за чиста енергия

13% от домакинствата в България биха плащали повече за чиста енергия, сочи изследване на Центъра за изследване на демокрацията. ЦИД съвместно с норвежки партньори следи развитието на енергийния сектор у нас чрез серия изследвания.

Един от изводите, който се налага е, че българските домакинства не са готови да поемат цената на устойчивото развитие чрез увеличаването на дела на възобновяемите енергийни източници, каза експертът от центъра Добромир Христов.

Малък процент запитани правят конкретни стъпки като например ползват възобновяеми енергийни източници/ВЕИ/, само 5% споделят тази визия и предприемат индивидуални действия за намаляването на парниковите газове, уточни експертът.

Над 40% от българите обаче заявяват готовност да се опитват да намалят разходите си за енергия чрез пестене на такава. Това според Христов е свързано пряко с равнището на доходи, като хората с по-нисък доход поддържат по-евтината, но и по-мръсна енергия. 63% от населението ползва дърва за огрев като основна енергийна суровина, особено в по-малките селища, подчерта Христов.

Много от електроуредите, които се ползват в България, включително тези втора ръка, са доста интензивен потребител на енергия, а ниските цени на тока са сред причините у нас да се потребява много повече енергия, каза още Добромир Христов. По думите му, зелената енергия е сред основните проблеми пред България в момента, а енергийният сектор се е отправил на доста несигурно финансово приключение, ако става дума за големите енергийни проекти.

Все още се лансира идеята за страната ни като енергиен център на Балканите, припомни експертът. Според него всички набелязани правителствени политики и поети ангажименти за енергийна ефективност, които с в ход, биха довели до прекомерен излишък на произведена енергия.

Източник: БНР

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg