168 часа срещу Телеграф = 27 хил. лв. глоба

595
168 часа срещу Телеграф = 27 хил. лв. глоба

Пълен текст Комисията за защита на конкуренцията установи, че е извършено нарушение на чл. 36, ал. 4 от ЗЗК от страна на „Експрес БГ" ЕАД и наложи на дружеството имуществена санкция в размер на 27 150 лв., представляваща процент от оборота му за 2009 г.

Производството е образувано по искане на "168 ЧАСА" ЕООД. Искателят твърди, че продажбата на вестниците Телеграф и Експрес, издавани от "Телеграф" ЕООД и „Експрес БГ" ЕАД се извършва на цени под себестойност.

Законът забранява нелоялното привличане на клиенти чрез продажба на значителни количества стоки за продължително време на цени, по-ниски от разходите за производството и реализацията им.

Видно от заключенията на назначената по делото експертиза, в. Експрес се е продавал на цени под неговата себестойност, надвишаваща 3 пъти приходите от продажбата му, през целия период от 2007 до 2009 г. Продажбите под себестойност са поддържани 3 години, въпреки негативните резултати от стопанската дейност.

Това според КЗК доказва целенасочена политика, тъй като в случай че продажните цени в определен период превишават разходите поради погрешна управленска преценка или форсмажорни обстоятелства, цените, съответно разходите, биха били коригирани своевременно, а не биха били систематично поддържани през целия период на издаване на вестника.

По отношение на в-к Телеграф счетоводната експертиза установи, че в рамките на посочения от молителя период 2007-2009 г., единствено през месеците август-декември 2007 г. вестникът е продаван на цени, по-ниски от разходите за производството и реализацията му, а след този период и до момента работи на по-високи от разходите цени.

Ето защо Комисията приема, че доколкото ежедневниците са бързооборотен и евтин по своя характер продукт и търсенето им се влияе и от неценови фактори, период от пет месеца сам по себе си не би могъл да пренасочи вниманието на потребителите.

Доказателство за това е фактът, че продажбите на вестника нарастват именно след поскъпването му. Поради това КЗК счита, че не е налице едно от изискванията на нормата, което предполага наличието на нарушение, а именно продължителност на процесния период.

При определяне размера на санкцията на издателя на в. „Експрес", Комисията е взела под внимание като смекчаващото вината обстоятелство, че от м. януари 2010 г. издаването на вестника, съответно нарушението, е преустановено.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg