20% спад на инвестициите се очакват в промишлеността

878
20% спад на инвестициите се очакват в промишлеността

Промишлените предприемачи очакват 20% по-малко направени инвестиции в сектора на промишлеността през настоящата година в сравнение с предходната 2010 година, показва бизнес анкета на НСИ, проведена сред промишлените предприятия през втората половина на октомври 2011 г. .

Според продуктовата ориентация на производството най-голям дял в очакваните инвестиции през 2011 г. формират енергетичните и свързаните с водата отрасли (44.0%), следвани от отраслите, произвеждащи стоки за междинно потребление (27.3%), и отраслите, произвеждащи хранителни продукти и напитки (10.9%).

По данни от бизнес анкетата се прогнозира увеличаване на обема на инвестициите в промишлеността през 2012 г. със 17.4% спрямо 2011 година.

Около 43% от анкетираните предприятия не планират разходи за придобиване на дълготрайни активи през следващата година.

Отново енергетичните и свързаните с водата отрасли формират най-голям относителен дял - 44.3%.

След тях се подреждат отраслите, произвеждащи стоки за междинно потребление (35.5%), следвани от отраслите, произвеждащи хранителни продукти и напитки (8.0%).

Съобразно направлението на инвестициите през 2012 г. с най-голям дял са тези за механизация, автоматизация на съществуващи производствени процеси и за въвеждане на нови производствени технологии - 34.6% от общия стойностен обем на очакваните инвестиции в промишлеността през 2012 година.

С 27.9% дял са инвестициите за увеличаване на производствения капацитет, а тези за заместване на износеното оборудване - съответно с 24.4%.

Останалите 13.1% от инвестициите през 2012 г. са предназначени за опазване на околната среда, мерки за сигурност и други.

Автор: Леся Бакалова

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg