Световната банка обяви, че очаква икономическият растеж на страните от Източна Европа и Централна Азия, които тя групира по регионален принцип, да се свие с 0,2% през тази година и да отбележи "скромен растеж" от 0,3 на сто през 2023 г. на фона на въздействието, което оказва войната в Украйна, предава Ройтерс.

Тази регионална група на Световната банка включва и България. Конкретни данни за отделните страни в региона не са посочени.

Прогнозата за развитието през 2022 г. бележи съществено подобрение в сравнение с предишния доклад на СБ, в който се предвиждаше, че БВП на региона, който включва Украйна, Полша, Русия, Турция и околните страни, ще се свие с 4,1 на сто през тази година.

Новата прогноза отразява по-добрите от очакваното нива на устойчивост и растеж при някои от най-големите икономики в региона, наред с удължаването в някои страни на програмите за икономическа подкрепа, въведени по време на пандемията, отбелязва Ройтерс.

Световната банка очаква икономиката на Украйна да се свие с 35% през тази година, което е подобрение в сравнение с предишната прогноза за срив от 45%.

Перспективата за икономическото развитие на европейския и централноазиатския регион на банката е изложена на "значителна несигурност на фона на продължителна или интензивна война, която причинява все по-големи щети и фрагментация на търговията и инвестициите", се казва в анализа.