Тази година инвеститорите научиха някои трудни уроци, след като продължилият 13 години бичи пазар се срина в объркване и нестабилност. Тези, които заложиха на високорискови сектори като US Big Tech, криптовалути и меме акции, получиха най-стария урок от всички - че цените на акциите могат да падат, както се и качват нагоре.

Ето още пет урока, които много инвеститори научиха по трудния начин. Може да ги използвате за портфолиото си.

Урок 1: Американският Федерален резерв не винаги ще спасява пазарите

През последните десетилетия всеки път, когато стоковата борса изглеждаше в опасност от силна корекция, американският федерален резерв се притичваше на помощ с нова порция облекчаване на паричната политика.

Тази практика е позната като Greenspan Put - наречена на името на бившия председател на Фед Алън Грийнспан, който даде на инвеститорите очакването, че централната банка винаги ще поддържа цените на активите.

На този принцип централната банка се притече на помощ по време на финансовата криза през март 2009 г. и по време на пандемията, пише The National News.

Сега обаче нещата стоят другояче.

Раздаването на фискални и парични стимули на инвеститорите преди работеше, когато инфлацията бе инска. Сега обаче това само ще подхрани инфлационния огън.

Затова, вместо да спасява пазарите, председателят на Фед Джеръм Пауъл има друг приоритет, смята Джошуа Махони, старши пазарен анализатор в платформата за онлайн търговия IG.

Банките вече следят не само безработицата, но и инфлацията Това притеснява банките, които се опитват да преценят рисковете от нарастване на проблемите с изплащането на кредитите

Пауъл обяви, че паричната политика вече ще се занимава с инфлацията, а не с опасенията за заетостта или растежа.

На икономическия симпозиум в Джаксън Хоул миналия месец той даде да се разбере, че пазарите трябва да се подготвят за повече повишения на лихвените проценти.

Оставаме далеч от позицията, в която лихвите могат отново да бъдат поставени под контрол, смята Махони.

Цв. Цачев, Елана: Уолстрийт подценява риска от рецесия Процесът на връщане към нормалното ще бъде дълъг, прогнозира главният инвестиционен консултант на ЕЛАНА Трейдинг

Лятното рали на фондовия пазар приключи.

Вместо да спаси икономиката, Фед може да предизвика рецесия, прогнозира Виджей Валеча, главен инвестиционен директор в Century Financial.

Този урок ще бъде тежък.

Урок 2: Не може да си играете с инфлацията

Инфлацията в момента е на ниво отпреди 40 години и инвеститорите виждат от първа ръка щетите, които тя нанася.

Инфлацията заличава стойността на спестяванията и намалява доходите, тъй като ежедневните разходи за живот излизат извън контрол.

Федералният резерв е готов да предизвика рецесия и срив на фондовия пазар, за да я победи, но правомощията му са ограничени, казва Ръс Моулд, инвестиционен директор на AJ Bell.

Фед прекара повече от десетилетие в опити да подхранва инфлацията с вяли инструменти като лихвени проценти и количествено облекчаване [QE] и сега използва същите инструменти, за да я задуши, допълва той.

През 1974 г. инфлацията доведе лихвата на Фед до 13%. Тя достигна 19% през 1980 г., след като падането на шаха на Иран през 1979 г. предизвика втори шок в цената на петрола.

Цените на храните по света падат за пети пореден месецЦената на храните е една от най-големите причини за инфлацията по света

Тези лихвени проценти са немислими днес. Лихвеният процент на Фед е в диапазона от 2,25% до 2,5%, но историческите отзвуци карат инвеститорите да се притесняват, казва Моулд.

Спадовете на мечия пазар с повече от 20%в S&P 500, Russell 2000 и Nasdaq Composite може да са само началото.

Само тези отстъпления връщат индексите там, където бяха през пролетта на 2021 г. Федералният резерв е настроен да продължи да се бори с инфлацията, независимо от болката, която причинява, казва Моулд. По думите му, друг избор няма.

Урок 3: Германия не винаги постъпва правилно

Германия е обект на възхищение със своята иновативна икономика, водена от експорта. Тази година обаче европейската икономическа сила се разколеба.

Страната е изправена пред политическа и икономическа катастрофа заради руския природен газ. В момента тя се бори с времето, за да подсигури резервите си от течен газ преди да дойде зимата.

В Германия сега цените на газа са едни от най-високите в света. Жителите й с тревога намаляват разходите си, подготвяйки се за трудна зима, която се очаква да тласне страната към дълбока депресия.

Германският индекс MSCI е намалял с 29,6% през годината към 29 юли, почти три пъти повече от спада от 9,61% на световния индекс MSCI.

Страната осъзнава грешката си и си е поставила за цел да запълни хранилищата до 85% до октомври. Добрата новина е, че може да я осъществи още този месец.

Еврото падна до 20-годишно дъно спрямо долараЕврото падна под 99 американски цента за първи път от близо две десетилетия насам

Германия е правила грешки и преди, но винаги се е възстановявала. Това е още един урок, който историята ни е дала.

Урок 4: Облигациите и акциите може да паднат по едно и също време

По принцип облигациите и акциите трябва да се поддържат в едно портфолио, тъй като когато акциите растат, облигациите падат, или обратното.

Те са известни като „некорелиращи активи“ и се казва, че комбинирането им в класическия портфейл от акции/облигации 60/40 предлага на инвеститорите най-доброто от двата свята.

Така беше до тази година. Станахме свидетели на това как двата класа активи паднаха едновременно.

Погрешно е да се смята, че цените на акциите и облигациите не са свързани, казва Саймън Стикни, главен изпълнителен директор на мениджъра на цифрови активи Collidr.

Това накара инвеститорите да вярват, че ако акциите паднат, облигациите в портфолиото им ще компенсират спада.

След като паднаха заедно, инвесторите няма къде да се скрият, добавя той.

Корпоративните печалби пазят американската икономика от рецесиятаБлизо три четвърти от компаниите в широкия борсов индекс S&P 500 надминаха прогнозите за печалбите през второто тримесечие

Инфлацията се отразява зле на акциите, но е катастрофална за облигациите, тъй като техният фиксиран процент на доход изведнъж изглежда много по-малко привлекателен, казва Дейвид Хенри, инвестиционен мениджър в Quilter Cheviot.

Фонд мениджърите „осъждат смъртта на класическия портфейл от акции/облигации 60/40“, но Хенри отбелязва, че се погледне в миналото, трябва да се прояви постоянство.
Това напомня друг ценен урок - че инвестирането е циклично.

Не се вълнувайте твърде много по пътя нагоре или прекалено отчаяни по пътя надолу, добавя Хенри.

Урок 5: Биткойнът не е дигиталното злато

Ентусиазираните от криптовалутите направиха големи изявления, като едно от тях бе, че биткойнът е новото “дигитално злато”.

Тази година опроверга твърдението. Цената на биткойна падна с над ⅔ до под 20 000 долара.

Биткойнът не само не съхрани стойността си. Той дори не имитира златото. По-скоро следва движенията на американския фондов пазар, казва Валеча. Той обяснява възстановяването на биткойна през лятото като резултат от печалбите на американските технологични акции.

Биткойнът може да се възстанови, но само ако фондовите пазари го направят.

Колкото до истинското злато, предполага се, че то е сигурно убежище по време на криза. През тази годината цената му е паднала с 8%. Тъй като златото се оценява в долари, то се влияе от силата на долара.

По думите на Валеча, дори пазарите да продължат да падат, златото може да не извлече полза от това.

Щатският долар може да продължи да печели, тъй като лихвените проценти в САЩ се повишават, казва още той.

Това ни отвежда до последния урок за деня, а той е, че сигурно убежище в крайна сметка е световната резервна валута, щатският долар.