26% от децата в България живеят в бедност

999
26% от децата в България живеят в бедност

26% от децата до 17 години в България живеят в бедност, сочат последни данни на статистическата служба на ЕС, Евростат.

Едно на всеки пет деца в Европейския съюз (ЕС) живее в бедност. ЕС определя състояние на бедност за всеки гражданин, който живее с доходи под 60% от средния минимум на страната си.

Данните сочат, че в 20 от 27-те страни членки на ЕС, степента на риск от бедност при децата до 17 години е 20% от общият брой на населението. Най-високите нива са регистрирани в Румъния - 33% и България - 26%, следвани от Италия и Латвия с близо 25%, докато най-ниските са регистрирани в Дания (9%).

Ако се вземе предвид цялото население на страните от ЕС, бедността достига 17% от общото население. Водещи страни по бедност на населението са Латвия (26%), Румъния (23%) и България (21%). Те са следвани от Испания, Италия и Гърция (20%). Докладът също така посочва и нивото на бедността при възрастните хора, което е в размер на 19% за целия ЕС.

Хората на възраст над 65 години са най-бедни в Латвия /близо 51%/, 49% в Кипър и 39% в Естония. Възрастните европейци с най-малък риск от безпаричие и бедност са унгарците с 4%, следвани от Люксембург (5%) и Чехия (7%).

Рискът от бедност при хората с постоянна работа е много по-малък спрямо тези без работа.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg