60 млн. лева не достигат в бюджета на Сухопътни войски

1294
60 млн. лева не достигат в бюджета на Сухопътни войски

Шейсет милиона лева не достигат в бюджета на Сухопътните войски за идната година.

Това каза началникът на Щаба по подготовката на Сухопътните войски (СВ) генерал-лейтенант Иван Добрев на пресконференция по повод на предстоящия празник на войските.

Като един от основните нерешени проблеми ген. Добрев посочи модернизацията на войските. Той каза, че подмяната на автомобилната техника е единственото направление, по което се работи по-сериозно. Досега са получени около 270 единици техника от "Даймлер", но по думите на Добрев са необходими много машини и подмяната ще продължи с години.

За новите седем бронирани колесни машини "Гардиън", които са в Афганистан, Добрев каза, че са едни от най-добрите и защитени машини, които се използват там. По думите му са купени достатъчно прибори за нощно наблюдение и нови снайперни пушки, които са прехвърлени в Афганистан.

Ген. Добрев обясни, че е необходима модернизация и нова техника за пехотата, но не се ангажира кога това ще бъде възможно.

В момента СВ са окомплектовани 92 процента, ако положилите изпити бъдат приети в редовете им, този процент ще стане около 97.

Ген. Добрев каза, че може би трябва да се промени законовата уредба, за да бъдат разписани длъжностите в армията, които могат да бъдат заемани от жени и съответно от мъже. Според Добрев не всички длъжности са напълно подходящи за жени.

Процентите на жените в пехотата са от 10 до 22 в отделни поделения. Желанието ни е числеността на жените в дадените поделения да не е повече от 10-15 процента, каза Добрев.

Като проблем, който остава, генералът открои и подготовката на сержантския ни състав. Разчитаме много на сержантския състав, някои минаха обучение в Германия и в САЩ, посочи Добрев. По думите му сержантът беше свикнал да е повече изпълнител. С ликвидирането на сержантските училища се получи вакуум в този състав, който все още съществува, каза Добрев.

Нерешен остава и въпросът за охраната на казармените райони. Не може кадровият войник да бъде скъпо платен пазач, смята ген. Добрев. Сред възможните решения на проблема той посочи наемане на фирми, съвместна охрана между фирми и военни, или с цивилни, включени в щатовете на поделенията.

Ген. Добрев каза още, че е разговарял с военните аташета на Сърбия и Украйна и от тяхна страна има интерес за използването на полигона "Ново село" за обучение на техни подразделения.

Източник: БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg