74% от шведския бизнес у нас планира разширяване на дейността

1087
74% от шведския бизнес у нас планира разширяване на дейността

© МИ

Около 74% от шведските компании в България планират разширение на дейността си в следващите 3 години. Това показва проучване на българския бизнес климат, изготвено в скандинавската държава.

Данните бяха представени днес от заместник-министъра на икономиката Александър Манолев и посланика на Кралство Швеция Луиз Бергхолм, съобщават от пресцентъра на икономическото ведомство.

„Шведските инвестиции в България приближават 200 млн. евро, а чрез тях са разкрити 8 500 работни места“, каза зам.-министър Манолев.

По думите му дейностите, в които са инвестирани капитали от Швеция са свързани със секторите телекомуникации, електроника и електротехника, производство на машини и съоръжения, търговия и др.

„За нас е много важна т.нар. „обратна връзка“ от тези компании – как те се чувстват в България и дали биха направили отново тази стъпка. Затова за нас бе много ценно проучването, което нашите партньори от Швеция са направили“, допълни той.

Според представените данни 94% от шведските компаниите ще запазят или ще разширят дейността си в България. Анкетираните са оптимистично настроени и към възможностите за рентабилност на българския пазар. Проучването показва още, че 29% от компаниите вече имат производство в България, а 30% от тези, които нямат, планират да разкрият такова в следващите 3 години. Сред основните силни страни на нашата страна се посочва членството в ЕС, ниските разходи (оперативни, данъчни и др.), инфраструктурната свързаност, географското положение и др.

„Оптимистичен сигнал е, че това е второ подобно проучване за 2017 г. от важен партньор, след като допитване сред германския бизнес у нас показа, че 90% от анкетираните компании биха инвестирали отново в България, ако имаха възможност повторно да вземат това решение“, подчерта Александър Манолев.

Той акцентира, че тези данни мотивират администрацията да работи още по-активно за решаване на проблемите, които има бизнеса и за утвърждаването на България като атрактивна дестинация за инвестиции.

По време на събитието бе посочено, че Скандинавския регион предлага много възможности и за български предприятия. Налице са перспективи за разширяване на пазара на български хранителни стоки (вина, сирена, консервирани продукти, минерални води, зеленчуци и плодове, екологични храни и др.).

Съществува и потенциал за увеличаване на българския износ и осъществяване на преки контакти между български предприятия и скандинавски партньори в сектори като химическата и фармацевтичната промишленост, текстил, производството на мебели, машини, оборудване и услуги в областта на компютърните технологии и др.

„Доказателство за този потенциал е и фактът, че през 2017 г. имаме над 20% ръст на двустранния стокообмен с Швеция, който надхвърля половин милиард лева“, каза още икономическият заместник-министър.

В днешното събитие участие взеха и почетният консул на Кралство Швеция в България Зоя Паунова, дипломати, представители на шведския и българския бизнес и др.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...