75 млн. лева нерегламентирани плащания в здравеопазването

464
75 млн. лева нерегламентирани плащания в здравеопазването

Годишният обем на нерегламентираните плащания в системата на здравеопазването е 75 млн. лв. Това сочат данните от национално проучване на институт „Отворено общество“, съобщи директорът му Георги Стойчев. Това са парите, които пациентите казват, че са дали на лекарите, без да получат никакъв документ.

Според Стойчев има и други плащания, за които има различна степен на регламентация. В тях общият обем на парите, които годишно вадят българите от джоба си в допълнение на здравноосигурителните вноски, става 160 млн. лв. В тази сума не влизат средствата, които пациентите плащат за стоматологични услуги и за лекарства.

Според проучването 75% от хората смятат нерегламентираните плащания за здравеопазването за неприемливи. Причините за склонността на пациентите да дават пари под масата са страхът, че лекарите няма да ги лекуват, както и липсата на информираност на правата им като пациенти. Въпреки това българите далеч не смятат, че корупцията е основният проблем в сферата на здравеопазването. Те очакват реформи в системата, а не „лов на вещици“.

Според Георги Стойчев липсва готов модел за реформи, който да се вземе отвън. По повод доклада здравният министър Евгений Желев коментира, че е необходим по-голям финансов ресурс в системата, както и контрол на всички нива в медицинската дейност. Той допълни, че именно заради това министерството е предложило промени в Закона за здравето, с които да се създаде Агенция медицински инспекторат, която да осъществява този контрол.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg