984 млн. лв. са договорените европари от май до септември 2008 г.

419
984 млн. лв. са договорените европари от май до септември 2008 г.

984 млн. лв. са договорените пари с Европейския съюз за различни проекти от май до септември тази година. Това каза на пресконференция днес вицепремиерът Миглена Плугчиева. Тя се се похвали, че това е 10 пъти повече, в сравнение с периода от януари до май тази година. Тогава са сключени договори на обща стойност 94 млн. лв.

Представителят на Комисията по бюджетен контрол към Европейския парламент Нийлс Лундгрен каза, че ако България продължи да поддържа този темп от 7% положителен растеж на икономиката и ниска безработица, до 15 години може да се превърнем в балканския вариант на Ирландия. Забелязваме с удовлетворение, че има промяна. Сериозно внимание се отделя на борбата с корупция и съдебната система и имаме основание да вярваме, че проблемите бързо ще бъдат преодолени, каза още Лундгрен.

Не се чувствайте страна членка втора, трета или четвърта категория, каза и Богуслав Либерадски от комисията от Европарламента. Досега не сме установили едно загубено евро и мерките, които са предприети, са обещаващи. Единственото, което ни притеснява, е, че няма много време за промените, които трябва да направите, каза още той.

Комисията на ЕП е наблюдавала 7 проекта по програмите ФАР, САПАРД и ИСПА и ще изготви доклад, който ще бъде разгледан на заседание в Европарламента. Вицепремиерът Плугчиева каза, че от юли на всеки две седмици има мисия на ОЛАФ у нас и че през ноември се очаква да бъде изготвен доклад.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg