АФП: България и Литва - страните с най-висока инфлация в ЕС

506
АФП: България и Литва - страните с най-висока инфлация в ЕС

Цените на продуктите в България скочиха с 14.7% на годишна база, което е най-високото ниво, регистрирано след периода на хиперинфлацията през 1996-1997 г., съобщава АФП по информация на Статистическия институт.

През юни цената на хранителните продукти се е повишила с 23.6% спрямо същия период на миналата година. Според специалистите кризата в сектора на земеделието, възникнала след разпадането на кооперациите от епохата на комунизма, съчетани с повишаването на цените на хранителните продукти на световните пазари са причина за това.

Казано другояче 36% от разходите на едно българско домакинство са за храна.

Въпреки сезонният спад от 2.9% на хранителните продукти през юни спрямо май, месечната инфлация се изчислявам на 0.5%. Инфлацията от началото на годината е 5.7%.

Инфлацията в България през 2008 г. достигна най-високото ниво от 10 години на годишна база. Очаква се и ново значително увеличение заради поскъпването на цената на електроенергията с 14.09%, на парното с 12.89% и на газта с 5.16%.

След приемането си в ЕС на 1 януаро 2008 г. България регистрира средна годишна инфлация в размер на 8.4%, която е най високото ниво от 7 години.

Заедно с Литва това са държавите в ЕС, които отчитат най-висока средна годишна инфлация, съобщава агенцията.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg