Ако загубиш работата си

1854
Ако загубиш работата си

Как биха си потърсили нова работа работещите в Европа, ако по една или друга причина загубят настоящата си? Стратегиите се оказват разнообразни.

Почти половината европейци (48%) отговарят, че биха търсили същия тип работа за друг работодател в населеното място, където живеят, докато 35% биха направили това, но в друго населено място.

21% биха си потърсили съвсем различен тип работа от това, което са вършили до момента, показва проучване на БНТ. 12% биха започнали собствен бизнес, като не се ангажират с наемане на служители, и едва 3% биха направили същото, но като наемат персонал.

Както повечето европейци и мнозинството от българите - 54%, биха си търсили сходна по вид работа, без да променят медтоположението.

Но докато 35% от хората в Европа са склонни да работят и в друго населено място, то в това отношение ние не се оказваме толкова мобилни - този вариант се оказва приемлив само за 20% от анкетираните българи.

Интересен е фактът, че 35% от запитаните хора у нас - процент най-висок в ЕС, биха кандидатствали за съвършено различен тип нова работа от тази, която са вършили до момента.

Сходни с европейските са процентите при вариантите за стартиране на собствен бизнес - 10% от българите биха започнали собствен бизнес, без да наемат служители и само 3% биха предприели тази стъпка, като самите те станат работодатели.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg