Българите най-недоволни от живота си в ЕС

1199
Българите най-недоволни от живота си в ЕС

© Pixabay

Българите са най-недоволните граждани на Европейския съюз.

Това сочи анкета, осъществена от Евростат.

Според резултатите, които са актуални към края на 2018 г., българите са най-недоволни от живота си, от финансите си и от личните взаимоотношения с други хора.


Същевременно обаче страната ни е сред първите по ръст на положителните оценки спрямо резултатите от същата анкета, проведена през 2013 г.

Казано с други думи, сред българите се наблюдава най-висок ръст на позитивните оценки спрямо ситуцицията от преди 5 години.

Анкетата разчита на три основни въпроса за удовлетворението от живота, финансите и личните взаимоотношения.

Анкетираните граждани на ЕС дават оценките си по десетобална система, където 0 означава „напълно недоволен”, а 10 „напълно доволен”.

През 2018 г. най-доволни от живота си са гражданите на Финландия със средна оценка от 8.1 пункта. След тях се нареждат гражданите на Авсрия (8.0), Дания, Полша и Швеция (по 7.8 пункта).

От другата страна на монетата са гражданите на България със средна оценка от 5.4 пункта, следвани от Хърватска (6.3), Гърция, Литва (по 6.4), Унгария (6.5), Латвия  и Португалия (по 6.7).

Най-високата позитивна промяна в удовлетвореността от живота, спрямо анкетата от 2013 г., се наблюдава в Кипър (от 6.2 през 2013 г. до 7.1 през 2018 г., или +0.9 пункта). България е на второ място по ръст, като средната оценка на удовлетвореността от живота скача с 0.6 пункта спрямо ситуацията от преди 5 години.

След това се нареждат Чехия, Естония, Полша и Португалия, като при всички страни има ръст от 0.5 пункта.

Намаление по това отношение се наблюдава в Литва (-0.3), Дания (0.2), Холандия и Швеция (по 0.1).

Когато говорим за удовлетворение от финансите на домакинството, най-високо оценки са дали анкетираните граждани на Дания, Финландия и Швеция (срендо по 7.6 пункта), като на дъното са гражданите на България (4.3), следвани от Гърция, Хърватия и Литва (по 5.2), Латвия, Португалия (по 5.4) и Унгария (5.5).

Най-забележима промяна в това отношение спрямо 2013 г. се наблюдава в Гърция, Кипър и Португалия (+0.9), Малта (+0.8), Чехия, Италия, Словения (+0.7) и България (+0.6).

Единствено в Литва се наблюдава спад в оценката на финансовото състояние в размер на 0.6 пункта.

Странно или не, когато става дума за лични взаимоотношения с други хора, анкетираните българи отново са дали най-ниски оценки за удовлетвореност. Така България е на дъното със средна оцена от 6.6 пункта, следвана от Гърция (7.1), Хърватска (7.5) Италия, Унгария и Румъния (по 7.6).

Най-доволни от личните си взаимоотношения са гражданите на Малта, Австрия и Словения (по 8.6). След тях се нареждат Кипър и Швеция (по 8.5), Финландия (8.4) и Чехия (8.3).

България демонстрира най-висок ръст в положителните оценки спрямо 2013 г., като средната оценка е скочила с 0.9 пункта за периода. След това се нарежда гражданите на Кипър (+0.5), Испания (+0.4), Естония, Италия, Португалия и Словения (по 0.3).

Спад се отчита в Дания, Латвия и Холандия (по -0.3), Литва и Люксембург (по 0.2).

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Lubomir
# 0
21:11 | 7 November 2019
Че кой смята българите за хора? Комунистите успяха да ни заличат от всичко нормално
vlady
# 1
18:11 | 7 November 2019
За съжаление поради конфликта между Епархийски съвет и духовенството много български градове остават без компетентни служители, които да разглеждат жалби и има опасност това да стане с цялата държава и да се наложи жалбите да се подават директно до епископ Датев Акобян с неизбежното забавяне на разглеждането им.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg