България изостава от европейската практика за публично-частно партньорство

661
България изостава от европейската практика за публично-частно партньорство

Заместник-министърът на икономиката и енергетиката Анна Янева каза пред журналисти, че България изостава от европейската практика - 10-15 на сто от обществените проекти да са реализирани чрез публично-частно партньорство.

България има потенциал да се вмести в този процент, но на този етап проектите не са достатъчно, допълни Янева. Тя участва днес в международна конференция "Възможности и
перспективи за развитието на публично-частното партньорство".

Заместник-министърът посочи, че прилагането на този инструмент е една от възможностите за намаляването на корупционните практики и за решаване на определени проблеми, свързани с обществените услуги. Подобно партньорство е приложимо и при регулативните режими.

Във връзка с подготвеното предложение на Асоциацията на българските градове и региони на проектонаредба за публично-частното партньорство, Янева посочи, че министерството
би я подкрепило, след като се запознае с проектодокумента.

В приветствие от министъра на икономиката Петър Димитров до участниците във форума, прочетено от Янева, се посочва, че министерството ще насърчи всяка инициатива , свързана с реализацията на проекти чрез публично-частно партньорство.

Източник:БТА, Снимка:БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg