България изостава от европейската практика за публично-частно партньорство

683
България изостава от европейската практика за публично-частно партньорство

Заместник-министърът на икономиката и енергетиката Анна Янева каза пред журналисти, че България изостава от европейската практика - 10-15 на сто от обществените проекти да са реализирани чрез публично-частно партньорство.

България има потенциал да се вмести в този процент, но на този етап проектите не са достатъчно, допълни Янева. Тя участва днес в международна конференция "Възможности и
перспективи за развитието на публично-частното партньорство".

Заместник-министърът посочи, че прилагането на този инструмент е една от възможностите за намаляването на корупционните практики и за решаване на определени проблеми, свързани с обществените услуги. Подобно партньорство е приложимо и при регулативните режими.

Във връзка с подготвеното предложение на Асоциацията на българските градове и региони на проектонаредба за публично-частното партньорство, Янева посочи, че министерството
би я подкрепило, след като се запознае с проектодокумента.

В приветствие от министъра на икономиката Петър Димитров до участниците във форума, прочетено от Янева, се посочва, че министерството ще насърчи всяка инициатива , свързана с реализацията на проекти чрез публично-частно партньорство.

Източник:БТА, Снимка:БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...