България разчита на 2.1 млрд. евро до 2015 г. за модернизация на ВиК сектора

417
България разчита на 2.1 млрд. евро до 2015 г. за модернизация на ВиК сектора

За модернизацията на ВиК-сектора си България потенциално може да разчита на 2.1 милиарда евро до 2015 г. Сумите са от оперативните програми "Регионално развитие", "Околна среда", от Програмата за развитие на селските райони и от програма ИСПА.

Това каза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Димчо Михалевски пред участниците в Четвъртия международен бизнес форум "Инвестиции в околната среда за по-добро качество на живот".

Заместник-министърът съобщи, че средствата са недостатъчни за решаване на всички проблеми в сектора. Затова в близките две седмици се очаква да бъде внесен в Министерския съвет проект на закон за водоснабдяването и канализацията, в който се регламентира навлизането на частните инвестиции във ВиК-сектора.

Законът предвижда собствеността да е публична, да няма приватизация в сектора и да се формират проекти по публично-частното партньорство, каза Михалевски.

Той съобщи, че на 20 октомври окончателно ще бъде премахнат водният режим в Стара Загора след изпълнението на проект за модернизация на тамошното ВиК-дружество, финансиран от ЕБВР.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg